Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani Trešnjevke: "Želimo livadu, ne koridor!"

21.02.2018.

22:21

Autor: Margareta Jozinović

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Građani Trešnjevke jednoglasno su se složili da žele da se neuređeni prostor duž trase nekadašnjeg Samoborčeka između Trakošćanske i Selske prenamijeni u zelenu površinu i uredi kao park, što je u suprotnosti s Gradom koji je započeo radove prometnice na tom dijelu.

Održan je Zbor građana Trešnjevke sjever u organizaciji inicijative Samoborček. Tema zbora bila je sprječavanje daljnje betonizacije Trešnjevke, odnosno, sprječavanje betonizacije Munjarskog puta

Smeta nas preizgrađenost Trešnjevke i želimo park koji ima pješčanik za pse, da se imamo gdje prošetati i sjesti na klupicu, dodala je jedna građanka.

Mislim da se ovime nekome pogoduje. Nekom privatniku koji gradi kuću na devet etaža i treba mu novi, drugi prilaz, dodala je druga.

Za vrijeme javne rasprave krajem 2017. godine u GUP je došlo nekoliko stotina prijedloga građana Trešnjevke da se koridor prenamijeni u park, odnosno zelenu površinu. No ti su prijedlozi još uvijek u obradi, potvrdila je pomoćnica pročelnika gradskog ureda za strategijsko planiranje razvoja Grada, Ankica Pavlović.

Realizacija je pokrenuta, izvedeni su grubi zemljani radovi. Građani su se izjasnili protiv zato što se, između ostalog, pronio glas da će se izgradnjom prometnice onemogućiti njihov javni park i sportski sadržaj koji oni koriste. Ne, dapače, ti sadržaji će ostati i planirani su planom i u naravi će ostati takvi kakvi jesu, a ta prometnica se izvodi unutar tog planskog koridora, objasnio je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba, Ivica Rovis.

Inicijativa Samoborček predložila je sljedeći zaključak: Želite li se da se neuređeni prostor duž trase nekadašnjeg Samoborčeka između Trakošćanske i Selske prenamijeni u zelenu površinu i uredi kao park i da se postojeća zelena i sportsko-rekreacijska zona sjeverno od trase Samoborčeka zadrži i da se te promjene unesu u GUP Zagreba? Građani su jednoglasno usvojili da žele.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.