Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građani Vrbana: "Antene su zamaskirane u dimnjak"

24.08.2018.

12:24

Autor: Krešimir Vešnik

Davor Visnjic/PIXSELL

Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Antene teleoperatera na trgovačkom centru u Vrbanima zamaskirane su u dimnjak i postavljene suprotno odredbama generalnog urbanističkog plana (GUP) grada, poručuju iz tamošnje inicijative. Tvrde da Grad na ovakve situacije ne reagira adekvatno i ne štiti svoje građane.

Građani Vrbana su se i prije pet godina pobunili protiv postavljanja antena na trgovački centar, Jučer su ovdje iznenada iskrsnule dvije koje su skinule stare antene. Istovremeno su podignuta dva velika cilindra u kojima su najvjerojatnije skrivene antene. Moram reći da još nismo utvrdili o čemu se radi i što je sadržaj tih valjaka, rekao je član Inicijative za Vrbane, Zdravko Anđel.

Anđel je istaknuo da nisu protiv razvoja telekomunikacija već da se zauzimaju za to da se antene postave tako da što manje štete građanima.

Antene na trgovačkom centru u Vrbanima nisu jedine koje se postavljaju suprotno GUP-u, ističe gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Renato Petek, Utvrdili smo više od 550 lokacija u gradu gdje su postavljene antenski prihvati. Više od 200 njih nije u skladu s GUP-om. Ne nekim lokacijama se krši GUP što se tiče odredbe da se antene ne mogu postavljati na nisku gradnju, na privatne objekte i kuće. Također, ne mogu biti postavljene u zonama vrtića i škola. Treće, propisana je visina postavljanja, a ta se odredba GUP-a, ovdje u Vrbanima krši.

Za studeni je najavljena nova izmjena GUP-a, govori Petek, a teleoperateri su već intervenirali kako bi se liberalizirao propis o visini postavljanja antene.

Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj se antenski prihvati mogu postaviti bez građevinske i lokacijske dozvole. Također, nije potrebna javna rasprava za postavljanje antene, zaključuje Petek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.