Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građanima u centru subota je donijela konfuziju oko otpada

04.10.2022.

13:36

Autor: Mario Mihaljević

Otpad u centru Zagreba

Otpad u centru Zagreba

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

 O novom sustavu razdvajanja otpada razgovarali smo s građanima koji stanuju u središtu Zagreba. Prema dojmovima i reakcijama možemo zaključiti da novim režimom nisu zadovoljni. Naime, smatraju da se Grad nije dobro pripremio i da je izostala komunikacija s građanima. Detaljnije poslušajte u emisiji Gradska posla.

Iza stanovnika središta grada je uzbudljiv i zanimljiv vikend, kada je riječ o novom sustavu razdvajanja otpada. Reakcija je mnogo, no ako je suditi prema onome što smo izdvojili, građani smatraju da je cijela situacija poprilično konfuzna. Posebno su nezadovoljni ugostitelji koji kao i ostali građani središta grada, mješoviti otpad moraju iznijeti u terminu od 20 do 22 sata. 


"Koristili smo prije kante koje su bile puno zgodnije od sadašnje varijante.  Sada su nam to uzeli i moramo vreće iznijeti od 20 do 22 sata, a mi radimo duže . Ne znamo što bi sa ostatkom smeća, jer to mora čekati drugi dan." -  Snježana Majdak stanuje u strogom središtu Zagreba i nije zadovoljna viđenim od subote. Smatra da je gradska vlast cijeli projekt trebala drugačije napraviti i prezentirati. Kaže da kazne i represija nije način da zaživi novi model sustava otpada. 


A gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da sustav u središtu Zagreba dobro funkcionira. Istaknuo je da je svaki početak težak, no građane u centru pohvalio je da se drže novih pravila.


"Nekad mi je malo to sve smiješno te sve karikaturalne kritike pogotovo od onih koji su 20 godina bili u gradskoj upravi, a sada su jako pametni. Prva stvar, sustav funkcionira, pogotovo u centru grada na koji smo se fokusirali. Pogledajte kante, pogledajte sadržaj kanti unutra su ZG vrećice. U jezgri Zagreba živi 20 tisuća ljudi i ovaj tjedan je izdana samo jedna jedina kazna.", rekao je gradonačelnik.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.