Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradit će se 10 škola, 10 sportskih dvorana i 10 vrtića

16.07.2015.

13:23

Autor: Ivana Radaljac Krušlin/Josip Gavranović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine najavio je gradnju 10 škola, 10 sportskih dvorana i 10 vrtića. Dokumentaciju će pripremiti već ove godine, a prioritete predložiti na sjednici u rujnu. Davor Bernardić (SDP) sumnjičav - kako će to financirati?

Bandić se požalio da se već nekoliko mjeseci bezuspješno bori s pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem i ravnateljima škola ne bi li se vidjelo gdje treba napraviti oznake na cestama uz školska i sportska igrališta, gdje postaviti golove, koševe...

Davor Bernardić (SDP) upitao je odakle će se financirati izgradnja tih škola, vrtića i dvorana kad u ovogodišnjem proračunu nema novaca za to, a Bandiću je spočitnuo da je iz EU fondova Grad Zagreb povukao svega četiri milijuna kuna, što je manje nego što su uzele neke općine s 1000 stanovnika.
Bernardić je primjetio i da se najavljuje puno velikih projekata - sljemenska žičara, kongresni centar, puni profil Branimirove, lakošinska željeznica, Centar za gospodarenje otpadom, a nije ostvareno ništa.
Bandić mu je na to poručio kako bi bilo dobro kad bi se svojim autoritetom založio kod premijera Zorana Milanovića i vratio bar 20 posto od 750 milijuna kuna koje je Zagrebu "uzela" Vlada.
"Zamislite koliko bi novca imali da nam nisu uzeli Račan, Sanader i Milanović, a svi prije izbora kažu da će decentralizirati državu", dodao je.
Bandić je ustvrdio da su izgubili tri godine na projektu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom za Grad Zagreb, Sisačko-moslavačku i Zagrebačku županiju, čekajući zakon otkako je s bivšom ministricom zaštite okoliša Mirelom Holy bio na odlagalištu otpada na Jakuševcu.
"Ako se Jakuševac ne zatvori do 2015. izjavili ste da ćete se tamo zapaliti, a ja to ne želim", odgovorio mu je Bernardić dodavši kako je "uvijek netko kriv, ova ili ona Vlada, a ingerencija za zbrinjavanje otpada je na jedinicama lokalne samouprave".
Bandić je na to odvratio kako otpad jest zagrebački problem, ali i Ministarstva zaštite okoliša koje treba donijeti Plan gospodarenja otpadom. "Zašto su ga donijeli tek u travnju, a trebali su 2011. Kako možemo mimo toga", rekao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.