Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik Bandić od smanjenja plaća ne odustaje ni pod cijenu smjene!

18.12.2017.

12:44

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić prije 2 dana najavio da će, zbog racionalizacije poslovanja, smanjiti plaće sebi, gradskim pročelnicima i njihovim zamjenicima, danas je tu odluku pojasnio, a komentirali su ju i neki gradski zastupnici.

Racionalizacija poslovanja gradonačelniku, gradskim dužnosnicima, pročelnicima, savjetnicima i menadžmentu trgovačkih društava u vlasništvu Grada donijet će čak 10 posto manju plaću i to već od ovog mjeseca. Gradonačelnik je naglasio da je cilj ove mjere ravnomjerno rasporediti teret krize. Morali smo taj potez povući da se solidariziramo s onima koji imaju manje ili osjetno manje plaće. Ja od toga neću odustati ni pod cijenu da pišu peticiju za moju smjenu!, rekao je gradonačelnik Bandić.

S jedne strane, predsjednik Gradske skupštine i čelni čovjek gradskog HDZ-a Andrija Mikulić takav potez podržava. Ono što gradonačelnik ima je ingerencija da preda prijedlog vezan uz Gradsku upravu i Zagrebački holding i ja se čudim što to nije i ranije učinio!

S druge strane, SDP ovaj prijedlog oštro kritizira. SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić ističe kako je ovo primjer raspada koalicije HDZ-a i Stranke Milana Bandića. Neobično je da Bandić, koji je dio državne koalicije, izlazi s tom inicijativom. Ili je svjestan da situacija nije dobra pa zato snizuje plaće ili to znači odmak od koalicije. Ili je pak svjestan da Hrvatska ne napreduje tako dobro kako bi trebala napredovati (što se tiče gospodarskog rasta), jer imate Plenokvića koji kaže da je sve sjajno i Bandića koji snizuje plaće svojim djelatnicima.

SDP-ov gradski zastupnik Saša Molan istaknuo je kako je ovo zoran primjer toga da je gradonačelnik već počeo koristiti ovlasti koje je dobio kad je donesen takozvani "Lex šerif" te da pokušava "zakrpati" loše isplaniran proračun za ovu godinu. Gradonačelnik je svoju ulogu nakon "Lexa šerif" shvatio malo predoslovno. Naravno, svaka racionalizacija kao nekakvo svođenje troškova u okvire koji su mogući ili realni, je uvijek nužna. Vjerujem da ostvarenje proračuna u ovoj godini pokazuje da nije realno ostvarenje onoga što se planiralo, a tiče se prihoda.

S time se slaže i zastupnik stranke "Za Grad" Svibor Jančić. Moja bojazan je da nema novaca. Ne znam što bih drugo rekao, jer, kao što smo saznali na današnjem Odboru za mjesnu samoupravu, zapravo još ni zaposlenici Gradskih ureda ne znaju točno o čemu se radi.

Mate Kapović iz Radničke fronte pak smatra da je krajnje vrijeme da se plaće smanje, jer što se tiče smanjenja plaća za visoke pozicije, tu odluku možemo pozdraviti. Problem je u Zagrebu, kao i drugdje u Hrvatskoj, da vrlo često dolazi do zapošljavanja na visokim pozicijama iako nije jasno koji posao konkretno obavljaju. Oni imaju velike plaće i previše ih se zapošljava.

Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska upitnim vidi način na koji će ova odluka biti provedena, jer ona nije dio posljednjeg rebalansa proračuna Grada Zagreba za 2017., a posljednja ovogodišnja sjednica Gradske skupštine o proračunu bit će već u četvrtak.

Gradonačelnik je istaknuo da svrha racionalizacije nije "krpanje" proračuna, a kolika će biti ušteda i koliko će zaposlenika obuhvatiti trebalo bi biti poznato do kraja dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.