Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik Bandić požuruje Vladu da počne rješavati pitanje Imunološkog

18.08.2017.

12:06

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je Vladu s kojom je, uz resorna ministarstva Zdravstva, Gospodarstva i Državne imovine, potpisao sporazum o spašavanju Imunološkog zavoda - da još uvijek nije počela rješavati ovaj problem.

Nakon što su Vlada i Grad Zagreb dogovorili suradnju za spas Imunološkog te osnovali povjerenstva koja će ih voditi na tom putu, na konkretna rješenja još uvijek se čeka. Tako barem tvrdi gradonačelnik Bandić. Očekujem od premijera da to požuri, da potpišemo i da idemo raditi. Vrijeme nas jede, izgubili smo mjesec i pol. Ovdje nemamo dopisa nego jedan koji je upuićen 7. srpnja, ali nismo na njega dobili odgovor. Nismo zadovoljni rezultatima, dinamikom i tempom dogovorenog, rekao je Bandić.

Istaknuo je da će Grad svojim partnerstvom podržati isključivo cjelovito sustavno rješenje za Imunološki zavod koje podrazumijeva, pod a) proizvodnju svih krvnih derivata iz ljudske plazme, i pod b) virusnih cjepiva iz matičnih sojeva virusa te drugih proizvoda za koje struka utvrdi da trebaju. A ne da ono što neće nitko proizvoditi mi plaćamo tri puta skuplje vani, a da ovdje proizvodimo ono što nitko neće vani!

Jedino na taj način Imunološkom će se vratiti strateški važan položaj za našu zemlju, rekla je članica povjerenstva Zavoda Ana Stavljenić-Rukavina te naglasila da bi povjerenstvo, zbog važnosti Zavoda za nacionalni interes, trebalo postati Vladino povjerenstvo zato jer jedino na taj način povjerenstvo dobiva status čiji prijedlozi mogu biti prihvaćeni i dalje procesuirani. Naglasila je važnost Zavoda za znanstvenu i akademsku zajednicu. To je mjesto zaposlenja mladih znanstvenika koji nam danas odlaze van, to je mjesto za povratak onih znanstvenika iz područja biomedicine i zdravstva koji su radili u drugim državama, koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći u daljnjem ravoju Imunološkog zavoda.

Investicija koja bi spasila ovaj strateški važan interes za Hrvatsku koštat će, prema procjeni gradonačelnika, između 60 i 70 milijuna eura, no kako kaže, za spas Imunološkog ulaganje se isplati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.