Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik na Povorci ponosa!

10.06.2023.

17:19

Autor: Hina

Povorka ponosa

Povorka ponosa

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je, sudjelujući na 22. Povorci ponosa, kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica osjeća dobrodošlo u Zagrebu.


- Zagreb pride je ove godine posvećen prije svega trans osobama tako da i njima želimo dati podršku i želimo da cijela LGBT zajednica, da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno, da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi. To nam je jako bitno i na tome ćemo i dalje raditi, rekao je Tomašević.

 

Podsjetio je kako su u izborni program napisali da će kao gradska uprava sudjelovati na Povorkama ponosa.


- Ne samo da sudjelujemo, nego i kao Grad dajemo logističku podršku da se organizira ovogodišnji Zagreb Pride, poručio je gradonačelnik.


Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrebački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji.


- Da osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti, smanjiti i šire govor mržnje koji je vrlo neodgovoran, a kojeg nažalost i dalje možemo čuti, rekao je Tomašević.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da kao i svake godine i ove sudjeluje u Povorci ponosa, zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.


- Hrvatski desničari su ovdje potpuno uhvatili svjetski trend i našli novu temu za mržnju i mrženje, izjavio je novinarima Grbin.


Zagreb Pride je došao podržati i gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera Berry Vrbanovic koji je podrijetlom iz Zagreba.


- Pride vikend je danas i u Kanadi. Drago mi je tu biti sa Zagrepčanima i kanadskim veleposlanstvom da proslavimo ovogodišnji Pride. Svejedno je gdje živite u svijetu, važno je da imamo ravnopravnost, inkluzivnost i ova proslava je prigoda da se cijeli grad okupi, proslavi Pride i da svaka osoba zna da je ljubav ljubav", poručio je Vrbanovic.


Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!, poručili su organizatori. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.