Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik odustao od gradnje spalionice?

07.04.2016.

17:51

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić odustao je od gradnje velike spalionice otpada jer tvrdi: tehnologija je zastarjela. Do sredine svibnja bit će završen akcijski plan gospodarenja otpadom koji izrađuju Grad i Ministarstvo.

Nakon sastanka s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem gradonačelnik je najavio odustajanje od gradnje spalionice.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je u svojih 16 godina bio na 10 spalionica - od Kalifornije do Tokija i Beča. To je napravljeno prije 30 godina i u to je vrijeme to bilo normalno. Ljudi su radili spalionice, nisu previše odvajali. Danas je to passe - istaknuo je Bandić.
Upozorio je i kako je riječ o zastarjeloj tehnologiji. Ja jesam konzervativan, ali nisam toliko. Nisam toliko glup da bih inzistirao na nečemu što je prije 30 godina bilo in. Ja želim biti moderan, pa i u tome - istaknuo je Bandić.

On je za optimalno rješenje, koje će se odraditi zajedno s ministarstvom. Dodao je da građanima želi omogućiti da kvalitetnije žive, da što manje ide u njihove lisnice, da se što manje puta odvozi otpad i da ih se nagradi za kompostiranje ili bilo koju akciju na odvojenom prikupljanju otpada.
Poručio je da će na tom tragu, pitanje tehnologije, kapaciteta i financiranja uskladiti do zareza s ministarstvom, jer niti žele, niti mogu to raditi posebno. Istaknuo je da svoj optimizam temelji na dva sastanka koje je već održao s ministrom Dobrovićem da će zajedno riješiti problem otpada, konzultirajući se sa strukom i građanima.

A, ministar Dobrović je na pitanje novinara o gradnji spalionice u Zagrebu odgovorio protupitanjem: Što gori? Gori papir i plastika. Što je najvrjednije za recikliranje? Upravo papir i plastika. Kada postignemo visoke stupnjeve recikliranja, onda nećemo imati što spaljivati i naravno da spaljivanje kao koncept tu otpada kao rješenje, istaknuo je Dobrović. I on smatra da danas u Europi ne treba graditi spalionice, pogotovo što se za takvo što europski novac jako teško može dobiti jer se to ne uklapa u cirkularnu ekonomiju.

Rekao je i kako je prijepodne dogovoreno da se ide na kućno kompostiranje kao jednostavnu mjeru s kojom se rasterećuje komunalni sustav od dobrog dijela i to najgoreg dijela otpada. Sortiranje je onda druga mjera i tako dalje, istaknuo je ministar. Dodao je i kako sustav naplate to mora pratiti jer mora stimulirati odvojeno prikupljanje otpada. Objasnio je da tu ima puno tehničkih detalja, ali se to rješava na operativnoj razini.

Bandić je otkrio i da mu je Dobrović dao ideju te će svakih šest mjeseci građanima spuštati cijenu za odvoz komunalnog otpada, ali ne linearno, nego za one koji to zaslužuju - koji budu odvojeno prikupljali više otpada.
Najavio je i kako će do kraja mjeseca objaviti i zonski pristup odvoza otpada u Zagrebu, s čime se složio i ministar Dobrović.

Tako će se od 1. svibnja u 85 posto grada otpad odvoziti dva puta na tjedan. U 10 posto Zagreba, a to je uži dio grada i neke turističke ulice, otpad će se odvoziti tri puta na tjedan.

Na pitanje hoće li se do 2018. zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec i ako neće, hoće li se plaćati penali zbog obveze prema EU, Bandić je odgovorio da se Jakuševec ne mora zatvoriti do 31. prosinca 2018., jer se moraju zatvoriti neusklađena odlagališta, ali da će učiniti sve da poštuju taj rok.
Poručio je da je njegovo najveće zadovoljstvo što su ministar i on te njihovi suradnici sjeli zajedno i počeli raditi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.