Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik osudio incidente protiv pripadnika srpske nacionalne manjine

15.06.2020.

21:37

Autor: Davor Šalat

Davor Šalat

Davor Šalat

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić na sinoćnjem predstavljanju Biltena aktivnosti Koordinacije nacionalnih manjina kod fontana oštro je osudio incidente u zadnjih nekoliko dana u Zagrebu usmjerene protiv pripadnika srpske nacionalne manjine.

- U svoje osobno ime i u ime svih građana Grada Zagreba osuđujem ono što se u zadnja dva-tri dana događalo u dva - tri kvarta u Zagrebu s grafitima koji nisu Zagreb. To nije Zagreb koji mi svi zajedno živimo. I zato to treba osuditi i ne samo osuditi, nego reći da im to neće uspjeti. Ali nemojmo dozvoliti da nam to poremeti našu sinergiju zajedništva, otvorenosti, multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti - zaključio je Bandić.      

A predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i predsjednik gradske Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Dušan Mišković govorili su o ovogodišnjoj situaciji s financiranjem programa nacionalnih manjina u državi i našem gradu.

- Ove godine smo u ovakvim okolnostima koje valjda ne moram posebno objašnjavati, uspjeli dignuti sredstva - jasno, u zajednici s Vladom Republike Hrvatske - za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina od 21 posto. Ali, ono što je još važnije - da su u rebalansu ta sredstva ostala na toj razini. Dakle, omogućili smo daljnji rad i u takvim okolnostima svih udruga, ustanova i asocijacija nacionalnih manjina koje su vezane za ostvarivanje njihovih prava i njihovog identiteta i onoga na što smo ponosni - rekao je Aleksandar Tolnauer.

- Na Gradskoj skupštini negdje četrdesetak posto programskih sredstava manje nego što smo planirali. I sada svima nama treba vremena da se preustrojimo. Međutim, gro programa bez obzira na financijska sredstva, ono što smo planirali u drugoj polovici 2020. godine ćemo, ja se nadam, realizirati, tu neće biti problema - zaključio je Dušan Mišković.          

 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.