Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik preuzeo objekt za budući dom za starije i nemoćne

07.12.2016.

13:12

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić preuzeo je na Laščini jutros objekt u kojem će biti smješten dom za starije osobe. S tvrtkom Animus primo d.o.o. sklopio je u ime Grada ugovor o kupoprodaji opremljenog objekta za smještaj starijih osoba po sistemu ključ u ruke.

Projekt je ovo vrijedan 93 milijuna kuna, bez PDV-a. Novi dom za umirovljenike itekako je bio potreban Zagrebu. Posljednji je izgrađen još davne 1989. godine, a smještajnih kapaciteta u gradu sve je manje. Gradnja doma na Laščini započela je u srpnju prošle godine. Predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir, Stanko Gačić: Nakon bazena Svetice, nakon izgradnje četiri tematska parka za djecu i nakon niza projekata, veselimo se da je uistinu izgrađen i ovaj dom umirovljenika.

U neposrednoj blizini doma je park Kozjak, a dobra je i prometna povezanost, što ovu lokaciju čini idealnom. Useljavanje korisnika trebalo bi početi u idućih 30 dana. Gradonačelnik je naglasio kako će ovaj dom podići standard umirovljenika u Zagrebu, a najavljuje i nove projekte: Ja razmišljam već o projektu doma u Markuševcu i Dubravi za iduću godinu. Znači, moramo se okrenuti budućnosti. Pobijedila je estetika, funkcija, struka, a za mjesec dana ovdje ćemo doći u posjetu ljudima koji će ovdje proboraviti svoje najljepše dane života.

Od dvjesto korisnika, koliki je smještajni kapacitet, novi dom će moći primiti i 24 oboljela od demencije i Alzheimera. Takav standard, koji uključuje odjele za pojačanu njegu, bit će standard po kojemu će se ubuduće graditi svi domovi za starije osobe u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.