Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik primio predstavnike inicijative "Narod odlučuje"

09.05.2018.

12:12

Autor: Mia Majić

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Predstavnici građanske inicijative "Narod odlučuje" jutros su se sastali s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a povod sastanku je, ističu iz inicijative, upoznati gradonačelnika s radom i programom spomenute akcije.

Inicijativa "Narod odlučuje" na javnim prostorima želi prikupiti potpise za provedbu referenduma o promjeni izbornog sustava u Hrvatskoj, a za to su im potrebni javni gradski prostori. O čemu se razgovaralo na sastanku objasnio je kordinator inicijative Zvonimir Troskot. Upoznali smo gradonačelnika s inicijativom i ono što on mora znati je da će na području grada Zagreba biti korišteni prostori na kojima ćemo imati svoje štandove za prikupljanje potpisa,  naglasio je Troskot. Na referendumu će biti dva pitanja kao što smo i predstavljali tijekom cijele  kampanje, dodao je Troskot. 

O temi sastanka gradonačelnik Milan Bandić izjasnio se politički. Glede inicijative mogu se izjasniti samo politički s aspekta stranke rada i solidarnosti, što se mene tiče svaka inicijativa koja želi demokratizirati hrvatski politički sustav podržavam, što se mene tiče ja bih da se svih 14 zastupnika bira preferencijalno jer onog trenutka kada predsjednik stranke bude inferioran u odnosu na druge, on više nije predsjednik, istaknuo je. Gradonačelnik se osvrnuo i na drugo referendumsko pitanje koje se odnosi na nacionalne manjine. Multietičnost, multikulturalnost su Conditio sine qua non europskog Zagreba, one su bogatstvo, one trebaju odlučivati o proračunu, prema tome ne dirajte nacionalne manjine, zaključio je.

Prikupljanje potpisa trajat će od 13. do 27. ovog mjeseca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.