Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik u Mjesnom odboru Glavničica

10.11.2016.

16:50

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostorijama mjesnog odbora Glavničica, naselja u sastavu Gradske četvrti Sesvete, gradonačelnik Milan Bandić održao je konferenciju za novinare na temu "Razvojni potencijali mjesne samouprave u Gradu Zagrebu".

Nastavak je to onoga što je gradonačelnik obećao prije nekoliko dana na stranačkom savjetovanju stranke Rada i solidarnosti, a radi se o jačanju financijskog kapaciteta mjesne samouprave u Gradu Zagrebu i povećanju njezinih ovlasti. 

Još od 2001. godine gradonačelnik želi ojačati mjesnu samoupravu i predlaže osnivanje 17 gradskih četvrti. Jedina primjedba ovoj ideji je zašto to nije napravljeno prije, smatra gradonačelnik. Predlaže vraćanje razine odlučivanja i odgovornosti mjesnim odborima, ali i samostalno odlučivanje o sredstvima koja dobiju, a kojih će biti više: Mjesni odbori će dobiti 7,5 posto neto proračuna, a 7,5 posto će dobiti Vijeća gradskih četvrti.

Mjesni odbori će voditi računa o malim komunalnim aktivnostima, a Vijeće gradske četvrti o održavanju komunalne infrastrukture. Vrijeme je za ravnomjeran razvoj grada Zagreba i njegovu decentralizaciju, a jačanje mjesne samouprave je točka na i ovog projekta, naglasio je gradonačelnik. No, zašto je to vrijeme došlo upravo sada, nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora? Slavko Kojić iz Gradskog ureda za financije: Prioritet smo dali završetku kapitalnih ulaganja u Gradu Zagrebu

Osnovni kriteriji po kojima će se sredstva raspoređivati bit će broj stanovnika, stanje komunalne infrastrukture i površina gradske četvrti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.