Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnikova anketa o uređenju parka na Trnjanskoj Savici je lažirana?

02.05.2017.

14:10

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon provedene ankete gradonačelnika Milana Bandića, na kojoj je u subotu oko 800 građana izrazilo želju za uređenjem parka na Trnjanskoj Savici, inicijativa "Čuvamo naš park" prikupila je dokaze kako je anketa nelegitimna i lažirana.

Ne smiruje se situacija u vezi s gradonačelnikovim planom za uređenje parka na Savici. U parku su organizirani brojni prosvjedi i protu-prosvjedi, a navodnoj neodlučnosti građana gradonačelnik Bandić pokušao je doskočiti provođenjem ankete. Međutim, iz građanske udruge GONG smatraju kako je anketa bila pokušaj manipulacije. Pitanje je bilo "Jeste li za uređenje parka?" Ono što je tu bilo manipulativno je da zapravo ne postoji niti jedna strana koja je protiv uređenja parka! Svi se zalažu za uređenje, jedino što s jedne strane imamo betonizaciju, a s druge želju za otvorenim i participativnim procesom uz javni natječaj. Potpisne liste nisu imale serijske brojeve niti su bile označene. Na potpisnim listama su, unatoč obećanjima gradonačelnika, bile osobe koje, ne samo da nisu iz mjesnog odbora Savice, nego nisu uopće iz kvarta Savica, rekao je Duje Prkut.

Stoga je inicijativa "Čuvamo naš park" prikupila tisuću 206 potpisa stanovnika Savice protiv gradonačelnikovog preuređenja te za provedbu javnog natječaja za uređenje parka. Uz peticiju, u Ured gradonačelnika predali su i listu prijedloga kako da se park preuredi. Ovdje su ljudi imali priliku direktno napisati što žele. Neki su napisali da trebaju sprave za djecu, drugi da trebaju golove za mali nogomet, treći prostor za pse. Savica nije protiv preuređenja parka, ali svi želimo da se to napravi na jedan civilizirani načinnaglasio je Igor Kramarić.

U slučaju da Grad odbije njihove zahtjeve, park će nastaviti braniti 24-satnim dežurstvima, pravnim putem i informiranjem građana jer, kako kažu, njihovi su motivi, za razliku od gradonačelnikovih, jasni i transparentni. Ne znamo koji motivi vode gradonačelnika, ne znamo zašto bagerima po noći dolazi u naš park, ne znamo koji su motivi da se 12 milijuna vrijedan projekt daje firmi koja je osnovana prije tri mjeseca, ne znamo koji su motivi da se miče trava i betonira park, ali naši su motivi potpuno jasni - uređenje parka po željama i mjeri svih stanovnika Savice!, istaknula je članica inicijative Nevenka Trumbetaš-Bakić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.