Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelniku i suradnicima oslobađajuća presuda u aferi "Štandovi"

19.10.2018.

14:57

Autor: Ivan Hlupić

Marko Lukunić/PIXSELL

Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Uskok je Bandića teretio da je sa pročelnikom Ureda za obrazovanje Ivicom Lovrićem i voditeljicom gradskih tržnica Zdenkom Palac udruzi 'U ime obitelji' priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Nepravomoćnu presudu je objavio predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović. Nedvojbeno je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb. Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj kazneni postupak je da može biti i financijsko. Gradonačelnik prihvaća pokroviteljstvo ako ocijeni da je važno za Grad, a može i prihvatiti pokroviteljstvo na prijedlog udruge - rekao je sudac Majerović obrazlažući presudu.

Prvookrivljeni Milan Bandić, postupajući kao gradonačlenik postupao je u skladu s ovlastima koje je imao kao gradonačelnik i u skladu s internim propisima, potpuno javno i transparentno, kao i u brojnim slučajevima prije ovoga. Logično je da provokrivljeni Bandić nije znao koliki će troškovi biti jer nisu ni bili navedeni u zahtjevu i logično je da uz prihvaćenje pokroviteljstva nije mogao donijeti zaključak o korištenju sredstva pričuve nego tek kada mu budu dostavljeni računi - rekao je sudac Majerović.

Pokroviteljstvo može imati i finacnijsku i drugu potporu. Pogrešna je tvrdnja Državnog odvjetništva da na to nije imao pravo. Logično je i legitimno, normalno, da je tražio da se na letcima, plakatima i spotovima vidi da je prihvatio pokorviteljstvo. To je logična i dozvoljena posljedica njegove odluke da prihavti pokroviteljstvo. Nije dokazana da je zloupotrijebio svoje ovlasti da bi drugoj osobi pribavio materijalnu korist. Ne postoji ni kaznena odgovornost Ivice Lovrića kao pomagača. Ako ne postoji kazneno djelo prvookrivljenog, onda nema ni kaznenog djela drugookrivljenog kao pomagača. Sam postupak davanja štandova je proveden u skladu s pravilima. Zdenka Palac postupala je u skladu sa svojim ovlastima koje je imala kao voditeljica podržnice Tržnice Zagreb - zaključio je Majerović i dodao da nema dokaza da bi počinili kaznena djela koja bi im se stavljala na teret.

Milan Bandić nije komentirao presudu niti je u sudnici pokazivao emocije prilikom njezina izricanja. No, komentirali su je njegovi odvjetnici. Krešimir Krsnik upozorio je da je ovom optužnicom USKOK učinio opasan presedan kada je slučaju dao obilježje političkog progona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.