Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska groblja vape za uređenjem

15.05.2023.

13:16

Autor: Magdalena Pongrac

groblje Miroševac zaraslo travom

groblje Miroševac zaraslo travom

Foto: zagrebački HSLS / R.S.

Zelene gradske površine i groblja obrasli su travom, na njima više ne smije djelovati ni Gradska pčelarska služba, a umjesto da grad dovede u red, Gradska uprava novac troši na preimenovanje ulica. Kritike su to gradskog HSLS-a.

groblje Miroševac zaraslo travom

groblje Miroševac zaraslo travom

Foto: zagrebački HSLS / R.S.

Gradska pčelarska služba od danas službeno više ne postoji i ne može uklanjati rojeve pčela, stršljena i drugih kukaca s javnih površina. Služba već 15 godina djeluje volonterski, a godišnje je imala od 150 do 300 intervencija. Sada na raspolaganju ostaje samo građanima na privatnim parcelama, istaknuo je predsjednik gradskog HSLS-a Darko Klasić.

- Procjena je da u Zagrebu postoji oko 500 divljih rojeva pčela. Sezona rojenja je tijekom svibnja ili lipnja i zato, ovim putem, pozivam Gradsku upravu i gradonačelnika da je krajnje vrijeme da Službi potpiše odobrenje za rad i korištenje gradskih prostora kako bi mogli nastaviti s radom.


Za to vijeme, javne su površine dobrim dijelom zarasle pa se na groblju Miroševcu, primjerice, od visoke trave više ne vide grobne oznake. Da je to sramota za Grad u kojem građani plaćaju naviši prirez u zemlji, kao i održavanje groblja, smatra gradski zastupnik Kristijan Jelić.

- Neslužbeno se barata informacijama da nemaju dovoljno izvršitelja i da nisu proveli javnu nabavu za, primjerice, najobičniju stvar poput flaksa za kosilice. No, ne radi se samo o Zagrebačkim grobljima, to je stvar i Zrinjevca jer po pojedinim kvartovima trava je narasla i preko koljena.


Gradski novac troši se, pak, na promjene naziva ulica koje imena nose po osobama iz vremena NDH, i to na nedemokratski način, kaže Jelić.

- Vijeće gradske četvrti Gornja Dubrava je odbilo zahtjev da se preimenuje ulica Vladimira Jurčića, ali iz Grada su izjavili da će, usprkos tome, preimenovati i tu ulicu.


Sve dok Grad novac bude trošio na ideološke poteze umjesto na komunalne probleme, ističu iz HSLS-a, potonji će se samo gomilati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.