Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska groblja za Sisvete puna cvijeća, svijeća i sjećanja

01.11.2022.

14:39

Autor: Magdalena Pongrac

Mirogoj na Sisvete

Mirogoj na Sisvete

Foto: Radio Sljeme / HRT

Blagdan Svih svetih od ranog jutra Zagrepčani provode obilaskom vječnih počivališta svojih najmilijih. U blizini gradskih groblja ponovno je vreva kakva se mogla vidjeti prije nego što je pandemija prorijedila izlaske među ljude, a u te je svrhe pojačan i javni gradski prijevoz.

Na najveće zagrebačko groblje i krematorij Mirogoj iz sata u sat pristižu tisuće građana. S lampašima i cvijećem u rukama prisjećaju se svojih pokojnih i posjećuju one iz uže i šire obitelji, ali i prijatelje i susjede. Upravo je to, za njih, smisao Sisveta. Neki su, nažalost, imali loših iskustava i svjedočili krađi cvjetnih aranžmana s grobova njihovih najmilijih.


U cvjećarnici kod krematorija od jutra nisu stali s prodajom. Je li inflacija i njima prouzročila rast cijena, rekla nam je prodavačica Anka Margetić.

- Nama su cijene porasle za desetak posto. Imali smo cvijeće od 20 kuna, koje je brzo prodano, a cijene aranžmana se kreću od 50 kuna. Dobro je što imamo puno posla.


 I ZET-ovi vozači i vozačice ovih dana rade punom parom. Javni prijevoz pojačan je s 80 izvanrednih autobusa i 200 djelatnika, kaže glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

- Ne očekujemo poteškoće, spremni smo i na najveća prometna opterećenja. Iako tramvaji voze po nedjeljnom rasporedu, pojačane su gotovo sve linije, a u slučaju velikog priljeva građana, u zoni Trga ćemo uspostaviti dodatno stajalište kako bi se putnicima olakšao prilaz do Kaptola.


Direktor ZET-a Marko Bogdanović pozvao je građane da iskoriste priliku i besplatnim prijevozom lako dođu do groblja. Inače, izvanredni autobusi na Mirogoj i krematorij vozit će do 21, a na ostala groblja do 20 sati. Sva su zagrebačka groblja otvorena do ponoći, a tako će biti i sutra, na Dušni dan.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.