Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska oporba slavi, tvrde da je ovo početak Bandićevog kraja

11.02.2020.

17:23

Autor: Mario Mihaljević

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić izjavila je da stranka Milana Bandića nije razočarana time što GUP nije izglasan te da se ništa spektakularno ne događa između koalicijskih partnera.

-Mi uopće nismo razočarani, mi smo pokazali da se vrijedi boriti za interese građana i kvalitetan dokument-, rekla je Majić novinarima nakon što je pao Bandićev GUP jer ga nije podržao niti njegov koalicijski partner HDZ.

-Postoje granice u pregovorima koje se ne mogu prijeći i mislimo zapravo da se ne događa ništa spektakularno između koalicijskih partnera-, dodala je.

Ipak, smatra da je na taj način zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta. Što se tiče pitanja budućnosti političkog braka između Bandićeve stranke i HDZ-a, Majić te odnose ne bi mistificirala. -Odnosi u koaliciji su složeni i višeslojni. Ovisi tko u tim odnosima ima više slojeva u koaliciji-, rekla je.

No gradska oporba nije skrivala euforiju zbog pada GUP-a.

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek ocijenio je da je glasovanje o GUP-u dokaz nemoći gradonačelnika Milana Bandića da nastavi upravljati gradom kao što je navikao. 

-Ovo je ozbiljan poraz jer je predložio nešto što nije prošlo, što nije u okviru postojeće koalicije uspio dogovoriti, ispregovarati, istrgovati kao što je to uvijek činio. Cijeli dan smo očekivali vidjeti hoće li se dogoditi neka promjena, hoće li se pojaviti neki novi 'žetončić', na koji način će to gradonačelnik riješiti i ovog puta u tome nije uspio-, rekao je Petek.

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak rekao je da su HDZ-ovi zastupnici pokazali principijelnost time što nisu glasali za  Generalni urbanistički plan  i što nisu odustali od svojih amandmana, zbog čega novi GUP nije izglasan u Gradskoj skupštini.

-Izuzetno mi je drago da ovaj loš i štetan dokument nije prošao. Isto tako mi je drago da su kolege iz HDZ-a konačno pokazali dosljednu principijelnost. Od jučer ih pozivam da ne odustanu od svojih amandmana, nego da se gradonačelnik izjasni o njima-, rekao je Stojak. 

Sada bez obzira na političko opredjeljenje, ističe, imaju šansu napraviti puno kvalitetnije razvojne projekte u Zagrebu od onoga što je to predviđao ovaj GUP. 

SDP-ov potpredsjednik gradske skupštine Rajko Ostojić kazao je da postoji niz scenarija kako će se rušenje GUP-a odraziti na koaliciju HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića, dodavši da je to možda i put u parlamentarne izbore. 

Ostojić je ocijenio da je neizglasavanje GUP-a pobjeda građana i struke, a ne pobjeda neke stranke ili političke opcije. -Mi smo samo glasali za ono što ste od nas tražili-, kazao je Ostojić zahvalivši građanima, arhitektima, urbanistima i svima koji su pomogli da se takva odluka donese. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je kako je igra živaca završila. 

-Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani i cijelo vrijeme smo za svako prebrojavanje uvijek imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio preveliki zalogaj s obzirom na pritisak struke, 20.000 građana koji su izašli na prosvjed i pritisak javnosti pa to nisu mogli progutati-, ocijenio je Tomašević. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.