Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska poliklinika godišnje od nasilja zaštiti 2 tisuće djece

15.05.2019.

15:09

Autor: Magdalena Pongrac

Gradska poliklinika godišnje od nasilja zaštiti 2 tisuće djece

Gradska poliklinika godišnje od nasilja zaštiti 2 tisuće djece

Foto: - / -

Gotovo 18 tisuća djece koja su žrtve obiteljskog nasilja, zanemarivanja ili seksualnog zlostavljanja u proteklih 16 godina prošlo je kroz Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. To je rečeno na današnjem predstavljanju rezultate te klinike u povodu Međunarodnog dana obitelji.

Lani je podršku i zaštitu u spomenutoj poliklinici zatražilo oko 2 tisuće djece i njihovih obitelji, a iz godine u godinu taj broj raste, rekla je ravnateljica Gordana Buljan Flander - Gotovo 50 posto naših pacijenata, naše djece, dolazi izvan područja Grada Zagreba, jer drugi gradovi nemaju ovakvu ustanovu. Prošle godine smo za našu djecu otvorili i dnevnu bolnicu i uveli u rad terapijske psiće koje koristimo i u dijagnostici i u tretmanu, kao i u forenzici. Ono po čemu smo prepoznatljivi u svijetu jest to što smo jedina zdravstvena ustanova u Europi koja nudi usluge ispitivanja djece za potrebe suda kao važan segment pravosuđa prilagođenog djeci.

Forenzičko ispitivanje djece u ustanovi koja ne pripada sudu primjer je dobre prakse koji je još 2010. prepoznalo Vijeće Europe. Predsjednica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda, Lana Petö Kujundžić - Bez poliklinike i ovog dijela stručnih osoba koje znaju forenzički intervju i koje su to učile, mi nećemo dobiti stvarnu istinu koja nam je potrebna kako bismo pomogli djetetu i pronašli koji su uzroci toga da se dijete loše ponaša.

Osim fizičke zaštite poliklinika nudi pomoć i djeci koja se bore s internetskim bullyingom, kao i posljedicama nasilnih videoigara i seksualnih ucjena jer je, kako ističe ravnateljica Buljan Flander, osim fizičkog važno i mentalno zdravlje djeteta. A njega roditelji, koji danas u prosjeku s djetetom provode 8 minuta dnevno, često zanemaruju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.