Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska posla: Problemi s Jakuševcem

15.11.2022.

15:57

Autor: HRT Radio Sljeme

Jakuševec

Jakuševec

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Prošlotjedni smrad s Jakuševca koji je alarmirao Zagrepčane i dalje je tema u glavnom gradu. Stanovnici koji žive oko odlagališta su revoltirani. Istovremeno, vladajući ističu da još nisu otkrili uzrok neugodnih mirisa. 

Odlagalište na Jakuševcu konstantno je u središtu pozornosti javnosti, ili zbog, primjerice, obećanja o njegovom zatvaranju, premještanju, rekonstrukciji ili pak zbog neugodnih mirisa koji s njega dolaze. Ovaj put je razlog smrad. Jakuševčani, rekli su u našoj emisiji "Gradska posla", zbog problema s Jakuševcem su bijesni.


Iako uzrok smrada još nije otkriven, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević, iz Grada su ga počeli ublažavati - Je l' riječ o kompostani, odlagalištu ili o nekom trećem izvoru, utvrđujemo. Međutim, nismo htjeli čekati da se to utvrdi nego smo krenuli odmah s mjerama na kompostani. U četvrtak smo krenuli s algama, u petak smo krenuli s umješavanjem drvne mase kako bi se dodatno stabilizirao biootpad. U ponedjeljak se krenula s preprekama, bit će gotovo sigurno do ovog tjedna s prekrivanjem kompostane s folijama.


Vrijednosti sumporovog i dušikovog dioksida, napominje Tomašević, u nijednom trenutku nisu prekoračene već lebdećih čestica, koje se povezuju s grijanjem, prometom i klimatskim uvjetima. Slaba utjeha za one kojima je pak smanjena kvaliteta života.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.