Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska skupština odbila prijedlog rebalansa proračuna

22.10.2015.

14:40

Autor: Davor Šalat, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nije prihvaćen gradonačelnikov prijedlog rebalansa proračuna kojim se on trebao smanjiti za 118 milijuna kuna. Drugi je to neuspješni Bandićev pokušaj da izmjeni proračun ove godine. Iz njegova ureda za financije poručuju da bi u pitanje mogla doći isplata plaća - prije svega u dječjim vrtićima.

U raspravi se moglo čuti da brojnim zastupnicima nije jasno kako to da se proračun koji se u srpnju trebao povećati za 250 milijuna kuna, sada smanjuje. Kritiziralo se gradsku vlasti da ne zna privući investicije te novce iz fondova Europske unije. Gradonačelnik je prijedlogom rebalansa želio smanjiti i prenamjeniti sredstva za kapitalne objekte (poput dječjih vrtića u izgradnji, op.a.) i infrastrukturu uz objašnjenje da se većinu tog novca ne bi uspjelo potrošiti ove godine - što zbog nedostatka vremena, što zbog procedure javnih natječaja - pa bi sredstva na kraju bila izgubljena. Želio ih je prenamjeniti za plaće, primjerice za tete u dječjim vrtićima - no u uredu za financije nisu znali odgovoriti zašto su nakon odbijanja rebalansa upitne baš plaće teta u vrtićima, a ne primjerice svih zaposlenih u gradskoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima koja je od početka godine na 'proračunskoj pipi' i za koju sredstva najvjerojatnije nisu bila ni planirana kod izrade prošlogodišnjeg proračuna. Ipak, u istom uredu uvjeravaju da će sve plaće najvjerojatnije biti isplaćene.

Zastupnici su, pomalo apsurdno, na današnjoj sjednici prihvatili izvješće o izvršenju proračuna u prvoj polovici godine a koje jasno ukazuje na potrebu rebalansa proračuna budući da su prihodi osjetno manji od planiranih. No, nakon današnjeg odbijanja na idućoj bismo sjednici tako mogli u isto vrijeme na dnevnom redu imati treći prijedlog rebalansa i prvo čitanje proračuna za 2016. godinu.

No, mogućih scenarija za kraj zagrebačke političke godine ionako je previše, a sve više njih kao mogućnost ostavlja i neprihvaćanje novog proračuna i prijevremni izlazak građana na izbore za gradonačelnika i Gradsku skupštinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.