Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska uprava dvije godine nije započela s izgradnjom centra za gospodarenje otpadom

30.01.2023.

15:02

Autor: Radio Sljeme

HSLS

HSLS

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Situacija u Gradu Zagrebu po pitanju otpada nažalost eskalira umjesto da se smiruje, poručuju iz gradskog HSLS - a. Upozoravaju kako Gradska uprava dvije godine nije započela s izgradnjom sortirnice, biokompostane i centra za gospodarenje otpadom. Tu je i nezadovoljstvo radnika Holdinga, posebice Čistoće, koji prijete generalnim štrajkom.

Novi sustav naplate odvoza otpada, koliko god je pravedniji, nije donio nikakve pomake, osim što je poskupjelo njegovo zbrinjavanje, smatra predsjednik stranačkog Savjeta za zaštitu okoliša i održivost prirode Mirko Budiša. Dodao je kako se odlagalište Jakuševac neće tako skoro zatvoriti, jer još uvijek nemamo izgrađen centar za gospodarenje otpadom, sortirnicu i kompostanu. Za njih je projekt već osmišljen, a vladajući ga, kaže, uporno odbijaju.


- Neki kolege iz vladajuće koalicije, ali i iz oporbe zapravo sve projekte koji su naslijeđeni proglašavaju klijentelističkim ili mafijaškim. Ja sam osobno vodio projekt uspostave mobilnih postrojenja za obradu građevinskog i glomaznog otpada gdje smo sami osmislili projekt, povukli novce iz europskih fondova, ishodili dozvolu i pustili postrojenje u rad. Danas se gradonačelnik hvali kako se 20 000 tona glomaznog otpada više ne naplaćuje od strane privatnih koncesionara. Ja se pitam što je tu klijentelističko? - navodi Budiša.


Tu je i biokompostana u Novskoj, dobar projekt koji također nije po volji vladajućima, tvrdi Budiša:


- Kao najveći nedostatak spominje se udaljenost između Zagreba i Novske, međutim, kao da u Europi ne postoje u Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, transporti koji su veći od 100 kilometara za otpad, dapače, rekao bih da je to uobičajeno, međutim, to čak ovdje nije slučaj zato što se radi o postrojenju regionalnog karaktera u koje bi osim biootpada iz grada Zagreba svoj biootpad dovozili i Zagrebačka županija, i Sisačko - moslavačka i dijelovi Bjelovarsko - bilogorske i Brodsko - posavske županije.


Nije pošteno da građani Zagreba plaćaju loše poslovne poteze Holdinga povećanjem cijene komunalnih usluga, rekao je zastupnik u Skupštini Kristijan Jelić i predložio:


- da se obećane povišice u gradu Zagrebu, prvenstveno radnicima Čistoće, a svi ste svjedoci ovih dana da se pregovara i s ostalim komunalnim poduzećima unutar Holdinga, namire iz ekstra profita koji će zaraditi podružnica Zagrebparking, jer je od 1. siječnja poskupjela usluga parkiranja u javnim garažama, dnevna karta u pojedinim garažama do 72%, a noćna cijena parkiranja čak preko 600%.


Iz HSLS - a, među ostalim, upozoravaju i kako u travnju istječe ugovor za ishođenje lokacijske dozvole za centar za gospodarenje otpadom, a istekao je, kažu, i sporazum s koncesionarom za obradu žutih vrećica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.