Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradska vlast uvodi nova pravila za ugostiteljske terase

23.02.2022.

15:33

Autor: Nevena Saraga

Ugostitelj Zoran Grbavac

Ugostitelj Zoran Grbavac

Foto: Radio Sljeme / HRT

Terase zagrebačkih ugostiteljskih objekata posljednjih su se godina širile i na zelene površine, parkirališta, ceste i pješačke prolaze. Zato je gradska vlast krenula ugostiteljima slati rješenja kojima želi uvesti red.

No nisu svi zadovoljni, posebno oni čije terase, po njihovu mišljenju, nikome ne smetaju.

Iako svjesni da treba uvesti red jer su neki stavili stolove na cestu ili pločnik, a drugi na zelenu površinu, dobar dio ugostitelja potez gradskih vlasti neugodno je iznenadio. Ugostiteljima nisu odobrene terase koje su godinama imali, no bez jasnih kriterija, potvrdio nam je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica:


- Uputili smo Gradu zahtjev kojim tražimo da se uvede moratorij na takvu odluku na dvije godine, dok se ljudi ne prilagode. Ne vidimo razlog za takvim postupanjem pogotovo u vrijeme pandemije", rekao je Letica.


Navodi da Grad Zagreb temeljem komunalne naknade zaradi 54 milijuna kuna godišnje, te smatra da je to dovoljan iznos da imaju prava sjesti za „zeleni“ stol kao partneri, a ne kao da su na suprotstavljenim stranama.


- Ja se slažem da treba uvesti reda, neki su stvarno stavili stolove na cestu, neki na zelenu površinu. Treba se vidjeti svaki slučaj posebno, dodaje.


Jedan od ugostitelja koji smatra da je odbijen bez razloga je i ugostitelj Zoran Grbavac:


- Ja imam dva objekta na Branimirovoj tržnici gdje imam već trideset godina terasu za koju je sve uredno plaćeno. Došlo mi je negativno rješenje, ja molim da me prime u Gradu, ali ne mogu ni do koga doći, navodi.


A ugostitelji se žale da gradska vlast želi ukloniti vise od 900 terasa ugostiteljskih objekata u gradu, no gradonačelnik Tomislav Tomašević to je u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" demantirao:


- Moraju biti isti kriteriji za sve, što do sada nije bilo tako. Međutim, ovakvi nekakvi podatci koji su se pojavili, da je 900 ugostitelja dobilo odbijenicu za postavljanje terase, jednostavno ne stoje. Povjerenstvo koje je započelo s radom nakon što smo stupili na vlast donijelo je do sada oko 600 zaključaka o davanju javnih površina u zakup od kojih je 90 posto u potpunosti pozitivno prihvaćeno. 

Imamo jako puno pritužbi udruga osoba s invaliditetom koje se zbog terasa ne mogu kretati nogostupom, ističe Tomašević i dodaje da je puno nereda i oko ugovora najma poslovnih prostora, te će trebati dosta vremena da se taj sustav raščisti i počne normalno funkcionirati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.