Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski dužnosnici odali počast žrtvama raketiranja Zagreba

02.05.2022.

15:49

Autor: Radio Sljeme

Trg Svibanjskih žrtava 1995.

Trg Svibanjskih žrtava 1995.

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Prošlo je 27 godina od raketiranja Zagreba kasetnim bombama raketnog sustava Orkan, poznatim i kao zvončići. Bila je to krvava osveta pobunjenih Srba Zagrebu za hrvatski uspjeh u akciji Bljesak. Tužna obljetnica obilježena je na mjestu koje je bilo meta prvog dana napada, križanju Vlaške i Draškovićeve, gdje je poginulo čak petero civila.

- Dan nakon što je počela operacija Bljesak mučki je raketiran centar Grada Zagreba i tom prilikom je poginulo sedam naših sugrađana, civila, nedužnih građana, a ranjeno je 205 građana, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon polaganja vijenaca.


Predsjednik Skupštine Joško Klisović naglasio je da je raketiranje Zagreba bezočni čin koji je u stvari "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

- Nije bilo vojnog cilja, cilj je samo bio uništiti živote nevinih ljudi. Ne želimo da se taj događaj zaboravi, neka nam svima bude podsjetnik da se takve stvari više ne smiju događati", naglasio je Klisović.


Rakete s tzv. zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazališta, Akademije dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika Centar.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.