Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski HSLS traži provođenje zelenih politika u Zagrebu

23.04.2022.

18:30

Autor: HSLS/Radio Sljeme

hsls o gradskoj vlasti

hsls o gradskoj vlasti

Foto: Luka Stanzl / pixsell

Podjelom sadnica cvijeća građanima, HSLS grada Zagreba prigodno je obilježio Dan planeta Zemlje. Na održanoj konferencije za medije Darka Klasića, predsjednika GO HSLS-a i saborskog zastupnika te Mirka Budiše, predsjednika Savjeta HSLS-a za ekologiju i zaštitu okoliša, predloženo je provođenje nužnih zelenih politika u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

HSLS tradicionalno obilježava dan Planeta Zemlje kako bi podsjetio kako je jednako važno misliti globalno, a djelovati lokalno u cilju očuvanja zdravog okoliša našeg planeta.

- Stoga podržavamo kako nacionalnu tako i politiku Grada Zagreba usmjerenu na nove zelene tehnologije, smanjivanje emisija u okoliš, ublažavanju klimatskih promjena i poticanju održivog razvoja. Važno je podsjetiti kako u Hrvatskoj i Gradu Zagrebu moramo još puno učiniti kako bi poboljšali kvalitetu okoliša. Tu prije svega mislimo na cjelovito rješavanja problema komunalnog otpada koji odložen na odlagališta predstavlja veliki emiter stakleničkog plina. Otpad u razvijenim državama već duže vrijeme predstavlja sirovinu u različitim industrijskim djelatnostima čime se smanjuje upotreba prirodnih resursa, štedi energija i posredno smanjuje onečišćenje okoliša. Smatramo da su sva tehnička rješenja vezana uz otpad poznata te ih samo treba prilagoditi našim specifičnostima, uvažavajući konačni cilj da se na odlagališta otpada do 2035. godine može odložiti najviše 10% od ukupno nastale količine otpada, rekao je Klasić.


- Drugo bitno pitanje je upotreba obnovljivih izvora energije te se zalažemo da država omogući kroz poticaje i ukidanje PDV-a svim zainteresiranim građanima instaliranje solarnih panela kako bi se i na taj način smanjila ovisnost o fosilnim gorivima u proizvodnji električne energije. Ovim putem ističemo i važnost primjene mjera iz Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske, posebno mjera vezanih uz energetsku obnovu zgrada i principa da potrošači energije budu ujedno i njeni proizvođači, rekao je.


HSLS se posebno zauzima za očuvanje prirodnih vrijednosti, a kao posebnu kategoriju izdvajaju zaštitu voda. Naime, HSLS smatra da će u skoroj budućnosti voda biti strateški resurs te se zalažu da se pravo na vodu osigura kroz Ustav RH kao jedno od ljudskih prava, čime bi se dodatno zaštita njena komercijalizacija i spriječilo da postane sredstvo za stjecanje profita.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici