Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski HSLS upozorio na planirano nepravedno naplaćivanje odvoza otpada

22.01.2018.

12:32

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: HSLS Grada Zagreba

FOTO: HSLS Grada Zagreba

Foto: - / -

Uoči odluke koju će gradonačelnik Milan Bandić na kraju mjeseca predložiti Gradskoj skupštini o načinu prikupljanja otpada, gradski zastupnik HSLS-a Darko Klasić upozorio je kako će se prema njoj usluga prikupljanja otpada naplaćivati na nepravedan način.

Prema novoj odluci koju će gradonačelnik predložiti otpad će se naplaćivati preko volumena posude i broja odvoza otpada što je nepravedno prema građanima koji žive u stambenim zgradama i koriste zajedničke kontejnere, upozorio je Klasić. 

Prijedlog odluke koju bi gradonačelnik trebao iznijeti Gradskoj skupštini 30. siječnja u suprotnosti je sa zaključkom zastupnika 5. sjednice Gradske skupštine, koji jasno određuje način pružanja javne usluge prikupljanja otpada te isključuje bilo kakvu mogućnost poskupljenja istoga.

Klasić ističe kako bi najpravedniji način naplaćivanja odvoza otpada bio da naplaćujemo građanima po količini, a ne po volumenu. Jer onog dana kada idete na godišnji odmor ili ste odsutni iz drugih razloga, a pitanje i kakvo kućanstvo imate, vi ćete plaćati uvijek po volumenu kante, a ne po onom stvarnom proizvedenom otpadu, zaključio je.

Na nepripremljenost Grada na novi način prikupljanja otpada upozorio je i predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša i prirode gradskog HSLS-a Mirko Budiša.

Podsjetit ću da u Zagrebu još uvijek nedostaje nekoliko reciklažnih dvorišta, da zapravo zeleni otoci još uvijek nisu kompletirani, da nemamo postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Također, nedostaje oko 180.000 posuda kontejnera ili kanti za prikupljanje otpada i isto tako otprilike stotinjak komunalnih vozila za prikupljanje tog otpada, rekao je Budiša.

Kao rješenje za naplatu odvoza otpada HSLS predlaže uvođenje vrećica odgovarajućeg volumena čijom će se kupnjom građanima ujedno naplaćivati prikupljanje i odvoz otpada. 

Drugi način koji predlažu je čipiranje posuda, tako da se može evidentirati kućanstvo/osoba koja je odložila otpad i tako pravično naplatiti pružena usluga.

Iz HSLS-a poručili su i kako građane umjesto kažnjavanja treba educirati o pravilnom postupanju s otpadom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.