Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski proračun pred pucanjem, država mora nešto poduzeti, upozorava MOST

04.03.2019.

12:56

Autor: Davor Šalat

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački gradski proračun je pred pucanjem, što dovodi u opasnost i državni proračun. Zbog toga bi premijer Plenković i ministar financija Marić trebali provesti nadzor nad gradskim proračunom. To su istaknuli saborski zastupnici Mosta na konferenciji za novinare u Saboru.

Mostovci su zgroženi izostankom Vladine reakcije na to da, prema pismu šefice gradskih financija gradonačelniku, u gradskom proračunu manjka gotovo milijardu i pol kuna. Objašnjavaju to Bandićevom ulogom u vladajućoj koaliciji. Vedran Jerković osporio je navode pročelnice Gradskog ureda za financije Danijele Juroš Pečnik u našoj nedavnoj emisiji Gradska posla da nakon porezne reforme država uzima Gradu više novca od poreza na dohodak.

- 2006. godine s osnove raspodjele poreza na dohodak Gradu Zagrebu je pripadalo 47 posto, 2015. godine 72,5 posto, a 2019. godine će mu pripasti 83 posto. Ja bih volio da mi pročelnica tu objasni ako te netko zakida za nešto, kako ti onda taj iznos u proračunu raste i kako ti se udio u prihodima s osnove tog iznosa povećava? Inače, od 2006. godine do 2017. godine ukupni rashodi za zaposlene u gradskom proračunu su veći za 600 milijuna kuna. Kakav je to odnos prema novcu poreznih obveznika? - istaknuo je Jerković. 

Tomislav Jelić upozorava pak na to koje su prve posljedice ogromnog manjka u gradskom proračunu. 

- Ništa od gradnje dječje bolnice u Blatu iako su Vlada i Grad već poprilično bili završili pregovore oko toga da bi išli "fifty-fifty" u gradnju te bolnice. Vrlo je izvjesno da ni od ostalih kapitalnih projekata o kojima je u zadnje vrijeme govorio gradonačelnik Bandić neće biti ništa. A neke je projekte ugovorio, kao što je Žičara Sljeme i nabavka opreme za tu žičaru, a da za to nema osigurana sredstva u proračunu. Riječ je o sredstvima od oko 500 milijuna kuna i nikakav on rebalans ne može napraviti za ovu i sljedeću godinu da bi osigurao tolika sredstva - zaključio je Jelić.      

Mostovci su također ocijenili skandaloznom i netočnom izjavu šefice gradskih financija da Grad ništa ne zaradi na Zagrebačkom adventu jer sve odlazi državi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.