Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski proračun za 2022. realno 7% manji od ovogodišnjeg

16.11.2021.

11:11

Autor: Ivan Hlupić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Prvi put Grad planira suficit od 300 milijuna kuna. Gotovo milijardu kuna predviđeno je za otplatu dugova bankama i državi. Iako je proračun nominalno težak 10,19 milijardi kuna, realno će redovni proračun biti oko 1,5 milijardi kuna manji, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Planiranim suficitom će se sljedeće i idućih godina stabilizirati financije ugrožene akumuliranim deficitom koji je ostavila prošla gradska vlast. U Gradu žele, osim stabilizirati proračun, pospješiti poslijepotresnu obnovu Zagreba i realizirati projekte za zeleniji i pravedniji Zagreb.

Na prihodovnoj strani proračuna u Gradu računaju na visoke prihode od prodaje imovine, točnije nekih manje atraktivnih zemljišta, poslovnih prostora i udijela u APIS-u. Tu je i oko 400 milijuna poreznih prihoda više nego ove godine. 

Što se rashoda tiče, Grad planira denivelaciju Slavonske avenije kod Zelene tržnice vrijednu 90 milijuna kuna. Za oko 60 milijuna izgradit će se 3 do 4 vrtića, a u 2023. još 8 vrtićkih objekata.

Prijedlog proračuna za 2022. godinu sutra će biti objavljen na internetskim stranicama Gradske skupštine, a o njemu će se odlučivati na sjednici  9. prosinca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.