Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Gradski prozori u prirodu" projekt grada Zagreba

04.03.2019.

13:42

Autor: Boris Bogić

R.S.

R.S.

Foto: - / -

Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture“ naziv je projekta sufinanciranog bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima, očuvanjem, revitalizacijom i stvaranjem mreže raznolikih staništa, od velikog je značaja za zaštitu prirode, ali i poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva.

Ovim projektom se stvaraju preduvjeti uspostavljanja proaktivne i multifunkcionalne mreže zelene infrastrukture kojom se razvija i unapređuje sustav održivog upravljanja prirodom grada.

Voditeljica istraživanja i razvoja iz Javne ustanove Maksimir Biljana Janev Hutinec ukratko je opisala dio onoga što će biti realizirano

- Radit će se prvenstveno na prvom i drugom Maksimirskom jezeru gdje će se, osim jezera urediti i sam okoliš. Napravit će je jedan mali otočić u svrhu zaštite bioraznolikosti. Postavit će se kiosci, uredit će se centar za istraživanje urbane bioraznolikosti -

Nositelj projekta je Grad Zagreb, partneri su Javna ustanova – Maksimir, udruga BIOM, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i udruga Vjetar u leđa, a suradnik ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Projektnim aktivnostima predviđena je uspostava posjetiteljske infrastrukture i programskih aktivnosti na području spomenika parkovne arhitekture parka Maksimir unutar tri godine od početka radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.