Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski SDP predložio reformu zdravstva u Zagrebu

17.03.2023.

13:54

Autor: Magdalena Pongrac

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zagrebački SDP predstavio je politiku razvoja zdravstva u našem gradu. Ističu kako im je prioritet jačanje primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja kako bi se rasteretio bolnički sustav. 

Palijativna skrb, mentalno zdravlje i prilagođavanje broja liječničkih timova potrebama gradskih četvrti - jedne su od glavnih stavki reforme zdravstva u Zagrebu koju predlaže gradski SDP. Kako to misle postići objašnjava njihov čelnik Branko Kolarić.

- To ćemo napraviti tako da pojačamo specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja, proširimo mrežu primarne zdravstvene zaštite kao temelja zdravstvene zaštite. Naši proračuni su da bi u Zagrebu trebalo još 100 liječnika obiteljske medicine, 20 pedijatrijskih timova, 10 ginekoloških i 30 timova dentalne medicine, kako bi primarna zdravstvena zaštita obavila veliku većinu posla.


Briga za zdravlje Zagrepčana podrazumijeva otvaranje većeg broja farmakoterapijskih savjetovališta te povećanje broja sistematskih pregleda, rekla je predsjednica Savjeta za zdravlje SDP-a Zagreb Sara Medved, no ne onako kako je to zamislio HDZ na razini države.

- Uvođenje sistematskih pregleda bez rasterećenja obiteljskih liječnika je nemoguće. Dakle, mi ćemo dodatno opteretiti već ionako preopterećene ambulante obiteljske medicine i to će izgubiti svaki smisao. Naš prijedlog za rasterećenje su administratori i uvođenje određenih informatičkih alata koji mogu pomoći u svakodnevnom radu, kako liječnika, tako medicinskih sestara i tehničara u ambulanti.


O tome će biti riječi i na okruglom stolu o primarnoj zdravstvenoj zaštititi za kojim će SDP okupiti liječnike, pacijente, poslodavce, znanstvenike i političke aktere. Svi oni pokušat će doći do konsenzusa oko toga kako unaprijediti zdravstvo u Zagrebu. Termin je idući ponedjeljak u 17 sati, mjesto Hrvatski novinarski dom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.