Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski startupovi dobili nove tehnološke centre

29.05.2019.

13:14

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Šest tehnoloških centara opremljeno je u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER-u. Dio je to projekta StartUp Factory - Inkubator za visoke tehnologije, kojem je cilj stvaranje poduzetničkog okruženja i podizanje konkurentnosti u našem gradu. Projekt s više od 15 i pol milijuna kuna sufinancira EU.

Inkubacijski dio sa 118 ureda, akcelerator i šest suvremeno opremljenih tehnoloških centara, uspostavljeno je u ZICER-u projektom StartUp Factory.

Projekt je to koji je počeo prije tri godine, objašnjava direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, Frane Šesnić - Prije tri godine, trebalo je predvidjeti koje će danas biti aktualne tehnologije koje treba danas imati. Trebalo je detektirati koja bi to bila oprema, prijavili ju na natječaj, pokrenuli javne nabave i sve procese da bi danas prezentirali tu opremu.

Tako će u ZICER-u 106 start-upova s više od 300 zaposlenih, svoje proizvode i usluge, između ostalog, moći razvijati i testirati u šest tehnoloških centara: za razvoj sučelja, za elektroniku, za digitalnu forenziku, za tehnologiju zaštite okoliša, za 3D modeliranje te Centru za Internet of Things; ali i u drvno-metalskoj radionici s CNC obradnim centrom.

Partner cijelog projekta je i naš Grad koji u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu pomaže start-upovima - Oni ovdje mogu dobiti, pored infrastrukture i lokacije, mentoriranje, savjetovanje, ali smo uveli, od ove godine, i financiranje. Počinjemo sa financijskim intrumentom: konvertibilnim zajmom. Za sada smo ih dodijelili četiri po 600 tisuća kuna. To je treća komponenta koja je našim start-upovima falila - rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić koja je dobila mali poklon isprintan na 3D printeru, a dostavljen joj je na dronu - sve je to proizvedeno u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Dronom je upravljao njegov kreator, Ivan Vidaković - Ja sam ovdje dobio prostor, ali sam isto tako dobio i sve stvari unutar ZICER-a. Mogu koristiti akcelerator za svoja predavanja, isto tako svih šest centara. Ja u svojem radu 60 posto stvari radim u tim centrima. Meni je to sjajno!  

Čini se da ćemo za neke start-upove s Velesajma još dugo slušati jer je budućnost u ZICER-u, kažu, već počela.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.