Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradski zastupnici će ipak moći vidjeti Memorandum

30.08.2019.

15:47

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Memorandum o razumijevanju koji gradonačelnik potpisao s investitorom u vezi takozvanog "Zagrebačkog Menhetna", ipak će biti dan na uvid gradskim zastupnicima. Oni su dobili potvrdu da memorandum mogu vidjeti, ali pod određenim uvjetima.

"Bez odobrenja investitora", govorili su iz Grada, "ne možemo objaviti momorandum". Ipak su ga odlučiti dati na uvid gradskim zastupnicima, no pod određenim uvjetima.

- Taj uvid može trajati maksimalno 15 minuta. Drugi uvjet je da ne možemo prepisivati dijelove memoranduma što smatram da nema puno smisla. Želimo konzultirati i pravne i ekonomske stručnjake tako da situacija gdje možemo 15 minuta izvršiti uvid, a pitao sam možemo li više puta vidjeti memorandum i dobio sam odgovor da vjerojatno ne,  nije zadovoljavajuća ni za gradske zastupnike ni za javnost - poručio je na skupštinskom Odboru za mjesnu samoupravu Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka, kluba zastupnika koji traži javno objavljivanje memoranduma.

S druge strane, pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić objašnjava zašto su takvi uvjeti - Dobili smo puno upita. Mi, na žalost, nemamo takve kapacitete, ni prostorne ni ljudske, da možemo tamo sjediti satima.   

I dok gradska oporba pod hitno traži objavljivanje potpisanog dokumenta, vladajućima se ne žuri - Ne vidim ništa sporno u tome da to bude dostupno, ali vodite računa i o karakteru samoga dokumenta. Ona druga strana želi kao potencijalni ulagač u grad Zagreb, biti zaštićena kod protokola tih aktivnosti, odnosno informacija koje traži kako bi imala kvalitetan uvid u isplativost ovog projekta - rekao je HDZ-ov Ivan Kujundžić, a Saša Molan iz SDP-a mu je odgovorio - Ovdje se radi o transparentnost i javnosti. Ovdje se ne radi o nečijoj djedovini; ovdje se radi o gradu Zagrebu, javnom interesu i to mora do kraja biti otvoreno.

Cijelo izvješće koje Lijevi blok traži od Grada u kojem bi se odgovorilo na mnoge nedoumice u vezi "Zagrebačkog Menhetna", trebalo bi biti na klupama gradskih zastupnika na skupštinskoj sjednici sljedeći tjedan.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.