Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Gradsku plinaru Zagreb trese afera od nekoliko milijardi kuna"

25.04.2022.

12:53

Autor: Mario Mihaljević

Plinara Opskrba u financijskim problemima

Plinara Opskrba u financijskim problemima

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U Gradskoj plinari Zagreb događa se afera koja je u financijskom smislu teška nekoliko milijardi kuna, tvrde u Klubu gradskih zastupnika Mosta. Smatraju da je u samo deset mjeseci ostvaren gubitak u iznosu od preko 350 milijuna kuna, čime su izravno oštećeni građani Zagreba i Bjelovara.

Gradska plinara Zagreb koja posjeduje dvije tvrtke- Gradsku plinaru Opskrbu i Gradsku plinaru distribuciju, nalazi se u velikim financijskim problemima, tvrde u gradskom Klubu zastupnika Mosta. Plinara Opskrba koja je u vlasništvu Grada, do dolaska gradonačelnika Tomaševića na vlast pozitivno je poslovala, istaknuo je Trpimir Goluža. No kola onda kreću nizbrdo, nastavlja Goluža, jer je u nepunih deset mjeseci ostvaren gubitak veći od 350 milijuna kuna.


-Osim gubitka koji je Gradskoj plinari donio velike probleme, i to isključivo nerazumnim odlukama, na gubitku su i građani Zagreba i Bjelovara, jer je ovakvom politikom potaknuta spirala inflacije, koja je usluge i proizvode, koje kupuju građani podigla za 10 i 15 posto-.


Goluža je pozvao Državno odvjetništvo da dozna tko je odgovoran za financijsku propast Plinare Opskrbe. Također od gradonačelnika Tomaševića traži da odustane od privatizacije Plinare Opskrbe i Distribucije


-Naime gradonačelnik je sada pronašao riješenje da će to sada privatizirati, ali neće privatizirati samo gubitaša Opskrbu, već se želi u zajednički postupak uvući i Distribuciju. Plinara Distribucija je strateška tvrtka koja ne smije biti privatizirana, to je tvrtka koja ima 3 tisuće kilometara plinovoda, i koja upravlja sa još 100 kilometara plinovoda, to je obiteljsko srebro-.


U simbiozi gradske i državne vlasti po pitanju Gradske plinare događa se velika prevara, u kojoj će, ističu Mostovci, najdeblji kraj izvući građani Zagreba. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.