Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gubitak Croatia Airlinesa gotovo 80 milijuna kuna

31.07.2018.

12:27

Autor: Mario Mihaljević

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines završio je prvo polugodište 2018. s gubitkom u poslovanju od 79,6 milijuna kuna, što je 17 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u financijskom izvješću.

Kako se navodi u priopćenju, gubitak u poslovanju za prvo polugodište niži je za 16,4 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani, iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratna stavka djelomične prodaje slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna.

Uprava ostvareni rezultat ocjenjuje najboljim financijskim rezultatom u posljednje četiri godine. Prihodi od putničkog prometa povećani su za 9 posto, na 639,2 milijuna kuna, dok su od prijevoza tereta smanjeni 5 posto, na 5,3 milijuna kuna.

Ukupni operativni prihodi veći su za 4 posto u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017. godine te su dosegnuli 726 milijuna kuna. Operativni rashodi, pak, u istom su razdoblju porasli za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 803,6 milijuna kuna.

Pritom su najviše porasli troškovi letenja za 8 posto, i to zbog cijena mlaznog goriva. Veći su i troškovi usluga putnicima, troškovi održavanja, troškovi usluga u zračnom prometu te opći i administrativni troškovi. Svi ostali operativni troškovi ostvareni su na nižem nivou od troškova usporednog razdoblja prošle godine, navodi Uprava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.