Hrvatski radio

Radio Sljeme

GUP dobio zeleno svjetlo, no čak ga ni ministar ne bi podržao!

21.11.2019.

13:00

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Generalni urbanistički plan Grada Zagreba iz trećeg je pokušaja dobio zeleno svjetlo od ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja! Dok iz Grada tvrde da je to očekivano te iz ministarstva da je u skladu sa zakonom, oporba u Gradskoj skupštini sumnja da je prolazak GUP-a unaprijed dogovoren.

Između negodovanja koje su izrazili građani i struka te izgradnje Zagrebačkog Manhattana - GUP više ne stoji. Resorno ministarstvo odobrilo je njegove dopune, jer je on sada usklađen sa zakonom, kaže ministar Predrag Štromar. Ipak, ni on sam ne bi digao ruku za ovakav GUP - Sada je na političarima u zagrebačkoj Skupštini da odluče hoće li taj GUP prihvatiti. Da sam ja na njihovom mjestu, za taj GUP ne bih glasao jer mislim da ga se moglo napraviti bolje, da je trebalo više angažirati struku i da bi trebalo za neka područja kvalitetnije analizirati budući razvoj tih dijelova grada.

Da je ministarstvo ovim potezom postupilo nezakonito smatra predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić - Ministar Štromar bi trebao pročitati zakon, jer tamo piše da svaki čin koji ne daje suglasnost jest čin uskraćivanja suglasnosti. Ministarstvo je uskratilo suglasnost GUP-u u srpnju i prošli petak. Stoga, slijedeći odredbe Zakona o prostornom uređenju, ministarstvo je moralo obustaviti postupak!

Iz Grada su zadovoljni odlukom ministarstva, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo i zaštitu okoliša Mirka Jozić - Pa to je očekivano! To je moglo biti i prošli put. Evo, imali su nekakve izmjene i primjedbe, to se sve uskladilo, ništa neočekivano.

Gradska oporba pak nije zadovoljna. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš odgovornost za donošenje GUP-a pripisuje premijeru Andreju Plenkoviću - Ovdje su se malo pokazivali mišići, a ideja je očito oduvijek bila da se dobije ta suglasnost. To govori o tome da to što su građani i struka rekli zapravo nije važno, a odgovornost za donošenje ovog GUP-a leži isključivo na premijeru.

Predsjednik gradskog SDP-a Gordan Maras smatra da bi GUP trebao ići na ponovljenu javnu raspravu - Zagrebački SDP se apsolutno protivi donošenju GUP-a! Pozivamo gradonačelnika da ga povuče iz procedure i da raspiše novu javnu raspravu. Ako našu dobronamjernu molbu i savjet ne posluša, pozvat ćemo gradske zastupnike da se o tome održi referendum!

I ostali oporbeni zastupnici smatraju da je odobrenje ministarstva za GUP bilo dogovoreno još prije dva tjedna na sastanku u Vladi, a odbijenica koja je stigla prošli tjedan bila je samo predstava za javnost. Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" - Očito je da su ministar Štromar i HNS odigrali "dupli pas" s gradonačelnikom Bandićem i time napravili sve građane budalama, jer ne razumijem kako je moguće da su prošli petak uskratili suglasnost, a ovaj četvrtak su je dali. Zadnji put kad su je uskratili, nije bilo nikakve konferencije za novinare ministra niti pompe u javnosti, a ovaj put su očito htjeli skupiti političke bodove! 

Iako HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak brani odluku ministarstva, za GUP neće glasati - Ako je zadovoljena procedura nakon dvije odbijenice da se GUP može poslati u daljnu proceduru onda se tu nema što reći. No, ja kao gradski zastupnik HNS-a zasigurno takav loš dokument neću podržati, jer smatram da je to dokument koji ne uvažava potrebe razvoja grada nego ih zasniva na osnovama koje su jako štetne za budućnost Zagrepčana i Zagreba.

GUP će se tako, kao što je gradonačelnik Milan Bandić najavljivao, na sjednici Gradske skupštine naći već idući mjesec, a o tome hoće li stići na proračunsku sjednicu 9. prosinca ili novu uoči Božića, odlučit će Predsjedništvo skupštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.