Hrvatski radio

Radio Sljeme

"GUP kasni, a dom u Markuševcu i dalje zjapi prazan"

24.04.2023.

12:44

Autor: Magdalena Pongrac

Konferencija za medije Ivice Lovrića i Otta Barića

Konferencija za medije Ivice Lovrića i Otta Barića

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Izrada GUP-a, otvorenje doma za starije u Markuševcu i izgradnja spremnika za otpad teme su koje će na idućoj sjednici Gradske skupštine aktualizirati oporbeni zastupnici Otto Barić i Ivica Lovrić.

Odluka o izmjeni i dopuni Generalnog urbanističkog plana, pred Skupštinu stiže prekasno - poručio je nezavisni gradski zastupnik Otto Barić. Ističe da, kao podloga za cjelovitu obnovu od potresa, GUP debelo kasni, a ne uključuje ni cjelovitu prometnu studiju grada.

- Realno gledano, za jedan prostorno-planski dokument kao što je GUP Grada Zagreba treba najmanje dvije i pol do tri godine da se donese, od trenutka kad se donese odluka o njegovoj izradi. To znači da jedan toliko bitan dokument sigurno neće biti donesen u mandatu sadašnje vlasti nego će njegovo donošenje biti prepušteno sljedećoj izabranoj vlasti. Hoće li prioriteti ostati isti? Nadamo se da hoće. No GUP, ako se ne donese, a neće se donijeti u iduće tri godine, mi nemamo dokument s kojim bi se ozbiljno primili cjelovite obnove.


Barić gradsku vlast požuruje i da krene s izgradnjom Jarunskog mosta, za što su, kaže, ostvareni svi preduvjeti.

Slično je i s Domom za starije Markuševec koji već godinu i pol čeka otvorenje. Na taj problem podsjeća nezavisni zastupnik Ivica Lovrić. Gradonačelnika poziva da u roku od 30 dana poduzme sve aktivnosti kako bi otvorio dom.

- Ne planiraju ga otvoriti ni u idućih pola godine, što je apsurdno, neoprostivo i ja se nadam da će Gradska skupština usvojiti predloženi zaključak i obvezati gradonačelnika da napravi taj mali dio posla, da opremi i otvori dom, budući da 20 000 naših sugrađana čeka mjesto u domu za starije.


Lovrić će na sjednici Skupštine predložiti i da Grad proširi izgradnju podzemnih spremnika na sve dijelove grada te na sebe preuzme financiranje svih podzemnih, polupodzemnih i nadzemnih spremika za otpad.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.