Hrvatski radio

Radio Sljeme

HAK predstavio rezultate projekta "Pravilo 6 - siguran zagrljaj"

12.05.2017.

11:19

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječ je o akciji s kojom se želi upozoriti ali i educirati roditelje i predškolsku djecu o pravilnom ponašanju te korištenju sjedalica tijekom vožnje. Projekt je realiziran u suradnji s Međunarodnom automobilističkom organizacijom FIA, MUP-om te udrugom RODA.

Rezultati istraživanja su otkrili da je u prosjeku 50 posto djece tijekom vožnje u sjedalici ali samo 15 posto od tog broja sjedalicu koriste na ispravan način. 

Voditelj projekta Krešimir Viduka izjavio je da su korištena dva modela istraživanja, anketa kojom je ispitano 750 osoba te izlaskom na teren i istraživanjem realnog stanja. Iako su prvi podaci govorili da gotovo 80 posto ljudi koristi sjedalice, taj podatak je varirao od grada do grada tako da je točan broj gotovo upola manji od prvih rezultata. 

"Iako je prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova broj smrtno stradale djece u padu kao i broj djece koja sudjeluju u sudarima, i dalje veliki broj mališana strada u vozilima svojih roditelja." rekao je Miron Huljak iz ravnateljstva policije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.