Hrvatski radio

Radio Sljeme

HAKOM: "Ako ste nezadovoljni, mijenjajte operatora!"

05.01.2018.

09:33

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Bez najave, od početka godine pretplatnici Vipneta ostali su bez programa iz Discovery portfelja (Discovery, Animal Planet, TLC, Eurosport 1 i 2). Danas se oglasio HAKOM koji tvrdi da korisnici imaju pravo na raskid ugovora.

"Od 2. siječnja 2018. operator VIPnet d.o.o. ukinuo je programe iz Discovery portfelja koji se nalaze u osnovnom paketu IPTV usluge (Discovery, Animal Planet, TLC, Eurosport 1 i 2).

U skladu s člankom 41. stavkom 7. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14 i 72/17), ako su izmjene općih uvjeta poslovanja za krajnjeg korisnika nepovoljnije u odnosu na ugovorene, krajnji korisnik ima pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez naknade. Nadalje, u Uvjetima korištenja VIP TV usluge je propisano da Vipnet može mijenjati listu sadržaja, što će pravovremeno objavljivati na svojim internetskim stranicama i/ili TV korisničkom sučelju. Vipnet može mijenjati Raspored programa, između ostalog, i tako da dodaje ili izuzima pojedine programe iz paketa ili da pojedine programe iz paketa zamjenjuje novima. Pretplatnik će imati pravo na raskid ugovora bez obzira na razdoblje obveznog trajanja ugovora, odnosno bez naplate naknade zbog prijevremenog raskida, u slučaju za pojedinog pretplatnika značajnije izmjene pojedinog paketa programa koji se distribuira pretplatniku.

S obzirom na navedeno, svaki korisnik koji, imajući u vidu svoje korisničke navike korištenja IPTV usluge, smatra da je ukidanjem programa ugovor izmijenjen na njegovu štetu, može podnijeti prigovor VIPnet-u i zatražiti raskid pretplatničkog ugovora bez plaćanja naknade. U slučaju dobivanja negativnog odgovora, korisnici se mogu obratiti Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti za mrežne djelatnosti (HAKOM-u) te će se u postupku pred HAKOM-om utvrditi ima li, s obzirom na ugovorenu uslugu, korisnik pravo na raskid bez plaćanja naknade. Imajući u vidu specifičnost i tržišnu pozadinu ovog slučaja, HAKOM u ovom trenutku, ne može prejudicirati konačni stav koji će zauzeti vezano za zahtjev svakog pojedinog korisnika."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.