Hrvatski radio

Radio Sljeme

Havarija na Selskoj dobila nastavak

28.09.2021.

07:25

Autor: Ana Lacković Varga

foto: Radio Sljeme HRT

foto: Radio Sljeme HRT

Foto: - / -

Oko 4:47 sati u Zagrebu na križanju Selske i Baštijanove, stotinjak metara sjevernije od nedjeljne lokacije, pukla je vodovodna cijevi i izlijevanja veće količine vode po okolnim ulicama i objektima. Materijalna šteta je, zasad, neutvrđena.

Promet Selskom je obustavljen u zoni događaja, sve nadležne službe su na terenu. Nešto prije 6 sati, lokaciju je obišao i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenikom Lukom Korlaetom.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je za Radio Sljeme rekao kako će istražiti odgovornost za ovo, drugo puknuće cjevovoda u nepuna tri dana i ponudio pomoć obližnjoj Sportskoj gimnaziji i Malome domu koji su stradali u jutrošnjoj poplavi. (ton u privitku)

Na licu mjesta zatekli smo i direktora Vodoopskrbe i Odvodnje, Marina Galijota, koji je rekao kako se novo puknuće dogodilo uslijed radova na cjevovodu koji je puknuo u nedjelju između Ozaljske i Zagrebačke. Puknuća se ne događaju samo zbog dotrajalosti mreže, nego i zbog podrhtavanja tla uslijed prometa. (ton u privitku) 

Inače, ova magistralna trasa jedna je od najbitnijih za opskrbu vodom cijelog zapadnog dijela grada, a sagrađena je još 1964. godine. Cjelovita rekonstrukcija je nužna, projektna dokumentacija je već pripremljena, a procjenjuje se da bi investicija bila teška 80 milijuna kuna. Sredstva bi se u suradnji s Državom povlačila iz Fondova EU.

Materijalna šteta znatno je veća nego u nedjelju, zaključio je Tomašević, a Marin Galiot pozvao vlasnike koji su zbog ove situacije pretrpjeli štetu da je jave u ViO, u Folnegovićevu 1. Štetu koja je nastala na javnim institucijama, ali i na privatnim nekretninama pokrit će  Holdingova polica osiguranja. (ton u privitku)

Kao i uvijek, među prvima na mjestu događaja bili su vatrogasci. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Siniša Jembrih. Do 9 sati imali su 8 intervencija u oknima dizala i podrumskih prostora. Također, intervenirali su u Sportskoj gimnaziji. (ton u privitku)

Na teren su stigli i djelatnici zagrebačkog Crvenog križa. Ravnatelj, Petar Penava izvijestio je kako su stradalim sugrađanima podijeljeni hrana i voda. Kad se voda povuče, podijelit će i isušivače. (ton u privitku) 

Gradonačelnik Tomašević o puknuću

Marin Galijot o Selskoj

Siniša Jembrih o intervencijama

Petar Penava o pomoći građanima

Galiot o naknadi štete (27411797)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.