Hrvatski radio

Radio Sljeme

Haydn i Čajkovski na repertoaru Simfonijskog orkestra Muzičke akademije

26.02.2019.

16:08

Autor: Mia Majić

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod dirigentskom palicom mađara Tibora Boganyia održat će ovoga vikenda koncert pod nazivom "Evening of temperament". Koncert organizira Mađarski institut u suradnji s Muzičkom akademijom, a najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare.

Studenti muzičke akademije nastavljaju sjajne suradnje s mnogim glazbenim europskim prijestolnicama. Nakon glazbenih brojeva Gustava Mahlera pod ravnanjem švicarskog dirigenta, zagrebački studenti ovaj put zasvirat će poznate glazbene uratke Haydna, Čajkovskog te Kodalya i to pod dirigentskom palicom poznatog mađarskog dirigenta Tibora Boganya. Spomenute glazbene projekte detaljnije je objasnio ravnatelj akademije Dalibor Cikojević. Koncert je jedna od naših simfonijskih radionica koje imamo tijekom godine gdje pokušavamo uvijek dovesti gosta dirigenta koji sa svojim međunarodnim iskustvom može pomoći našim studentima u stjecanju iskustva ne bi li se što bolje pripremili ili za tržište rada i da jednog dana gdjegod ih put odnese da budu najbolje pripremljeni za to, istaknuo je. 

Na mađarsko zagrebačku suradnju osvrnuo se i glavni dirigent Tibor Boganyi koji će osim koncerta, u četvrtak u 19 sati održati i predavanje na Mađarskom institutu. -Veoma sam sretan što sam ovdje u Zagrebu. Ovaj tjedan je vrlo poseban za mene jer osim što dirigiram orkestrom, održat ću i jedno predavanje na kojem ću i nastupiti kao violončelist. Tjedan je veoma poseban, ali i složen jer obično ili samo dirigiram ili održavam predavanja tjedan dana negdje u svijetu, moram reći da su zagrebački studenti vrlo pripremljeni, ali mladi su i treba ih pripremiti za profesionalnu karijeru koja ih očekuje.

Glazbenu čaroliju moći ćete poslušati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u subotu s početkom u 19:30, a ulaznice možete kupiti na blagajni koncertne dvorane ili putem interneta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.