Hrvatski radio

Radio Sljeme

HDZ suzdržan pri ukidanju novčane pomoći za roditelje-odgojitelje

22.10.2019.

14:06

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Bandićev koalicijski partner HDZ neće podržati prijedlog dijela oporbe da se naknada za roditelje-odgojitelje ukine polovinom iduće godine, no pri glasanju će na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine ostati suzdržani.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je mjera novčane potpore za roditelje-odgojitelje potpuno podbacila, jer za takvu tvrdnju treba proći više od tri godine od uvođenja te mjere, HDZ-ov gradski zastupnik Mislav Herman upozorio je na opasnosti koje iz nje proizlaze - Smatramo kako treba razgovarati o izmjenama i dopunama odluke te smo mišljenja kako je potrebno analizirati njezinu financijsku isplativost i održivost, broj djece predškolske dobi koja zbog toga ne idu u vrtić i broj roditelja s odgojiteljskim statusom koji su udaljeni s tržišta rada, njihovu obrazovnu strukturu, kao i mogu li se na tržište rada vratiti nakon 10 ili 15 godina izbivanja.

HDZ će, stoga, pri glasanju ostati suzdržan iako se protive zahtjevu GLAS-a i HSU-a da se ta mjera ukine polovinom iduće godine.

Potporu HDZ-a dobit će pak izvještaj o izvršenju proračuna unatoč kritikama da Grad u protekloj polovini godine nije izdvojio dovoljno novca za ustanove predškolske i socijalne skrbi te kulture i zdravstva. Davor Filipović kao pozitivnu stranu izvršenja proračuna vidi povlačenje novca iz europskih fondova - Konstatirat ću kako je u prvih 6 mjeseci u proračunu Grada Zagreba ostvaren višak od gotovo 300 milijuna kuna, a potrebno je istaknuti i kako je prihod od EU fondova iznosio više od 65 milijuna kuna. Od 2011. do 2016. godine Zagreb je povukao ukupno 57 milijuna 600 tisuća kuna - sportskim rječnikom, Grad se u tom razdoblju nalazio pred ispadanjem iz lige koja se zove Povlačenje sredstava iz fonodova Europske unije. U ovoj godini, Zagreb je igrao finale tog prvenstva, a dogodine očekujemo i njegovo osvajanje.

Pred zastupnicima su 32 točke dnevnog reda pa se očekuje da će sjednica trajati dva dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.