Hrvatski radio

Radio Sljeme

HDZ-u mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

03.05.2016.

17:38

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević (stranka Bandić Milan 365), nakon ostavke Darinka Kosora (HSLS) na mjesto predsjednika Gradske skupštine, najavila je da će se na sljedećoj sjednici 19. svibnja izabrati novi predsjednik koji bi trebao biti iz HDZ-a.

Na idućoj sjednici presjeći ćemo agoniju koja nam se događala i dobiti čistu situaciju da se zna tko je pozicija, a tko je opozicija, istaknula je Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare. Do te sjednice Kosor će formalno ostati predsjednikom Gradske skupštine jer još nije potpisao ostavku.

Bandićeva stranka vidi HDZ kao partnera

Na pitanje novinara vidi li sebe na mjestu predsjednice Gradske skupštine, odgovorila je kako se ne vidi na tom mjestu niti joj je ponuđeno, već kao partnera očekuje HDZ. Podsjetila je kako je Klub HDZ-HSP AS-BUZ podržao gradski proračun, što je znak da su spremni na razgovor o formiranju većine u Gradskoj skupštini.

Komentirajući Kosorovu ostavku, podsjetila je da on prije šest mjeseci nije podržao gradski proračun, što je bio razlog za ostavku puno ozbiljniji od razloga koje Kosor danas navodi. No, tada je Domovinska koalicija, čiji je član i HSLS, bila u neizvjesnim pregovorima s Mostom, pa je Kosor pričekao da vidi kako će se situacija razviti. Kada se situacija razvila povoljno, on je kao iskusni političar zamrznuo svoj profesionalni status predsjednika Gradske skupštine, postao je volonter i nastavio se baviti nacionalnom politikom, rekla je.

Legitimno je da se Kosor počeo pripremati za lokalne izbore sljedeće godine, no to se ipak ne smije raditi na takav način, kaže Pavičić Vukičević koja smatra da je dao ostavku i zato što nije uspio kontrolirati gradonačelnika Milana Bandića. Također je optužila Kosora da se okoristio GUP-om iz 2001. godine, kada je bio Bandićev zamjenik, kako bi izgradio vilu na Pantovčaku.

Mikulić (HDZ): Imamo kompetetne ljude za bilo koju funkciju

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić tvrdi da je za ostavku doznao iz medija dodajući kako je to očito Kosorova promišljena odluka, a njemu ostaje jedino da je prihvati. Rekao je da HSLS i stranka Bandić Milan 365 s HDZ-om i Domoljubnom koalicijom na nacionalnoj razini imaju čvrstu većinu u Hrvatskom saboru, a ostavku Kosora ne bi dovodio u vezu s nacionalnom politikom.

Nije želio komentirati izjavu Pavičić Vukičević da bi idući predsjednik Skupštine trebao doći iz HDZ-a, već je samo ustvrdio da HDZ ima kompetentne kandidate za bilo koju funkciju u Zagrebu i najavio da će sjesti s koalicijskim partnerima i dogovoriti slijedeće korake.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.