Hrvatski radio

Radio Sljeme

HEP ruši stabla, ali će ih i saditi!

01.06.2023.

09:11

Autor: AKK/Radio Sljeme

Zaštita stabala od radova

Zaštita stabala od radova

Foto: HEP Toplinarstrvo / HEP

Uslijed brojnih radova po gradu, pitamo se - je li gradsko zelenilo u opasnosti? Na dojavu slušatelja da HEP Toplinarstvo ruši stabla u Utrini, pitali smo njih: za koje je lokacije u Zagrebu HEP dobio dozvolu za rušenje stabala? Postoji li način da se rušenje izbjegne? Tko ga izvodi? Kakva je politika prema uklanjanju gradskog zelenila u sklopu projekta revitalizacije vrelovoda? Na kojim u gradskim lokacijama odobrene intervencije, kojeg su tipa i kako će - eventualno uklonjeno - zelenilo, biti nadomješteno? Evo i odgovora...

Galerija
Sječa stabala u Utrini, Foto: HEP Toplinarstvo/HEP
Zaštita stabla od radova, Foto: HEP Toplinarstvo/HEPZaštita stabla od radova, Foto: HEP Toplinarstvo/HEP

Dragocjeno gradsko zelenilo je, čini se, u posljednje vrijeme na udaru brojnih radova po gradu. Obnova od potresa te zahvati na komunalnoj infrastrukturi sve su češći, a višegodišnja gradska stabla prva su na udaru. Slušatelj Mihael primijetio je da HEP Toplinarstvo siječe stabla u Utrini pa smo se raspitali o čemu je riječ i hoće li uklonjena stabla nadomjestiti novima.


- Budući da se prethodnih godina pri sadnji stabala nije uvijek vodilo računa o položaju komunalne i energetske infrastrukture, dio stabala bespravno je posađen direktno na trasi vrelovoda, što otežava održavanje infrastrukture. Iz navedenog razloga nužno je rušenje određenog broja stabala, koje provodi vanjski ugovorni izvođač, a kako bi se mogli provesti radovi revitalitacije vrelovodne mreže. Postojeću trasu vrelovodne mreže nije moguće izmještati radi zaobilaženja bespravno posađenih stabala, obzirom se radi o projektu zamjene već postojeće vrelovodne mreže, a ne o projektiranju i izgradnji novog vrelovoda.


Kompletna projektna dokumentacija prije početka radova dostavljena je Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet od kojeg je dobijena suglasnost za iste. Suglasnost se odnosi na sve lokacje na kojima se provodi projekt, a obuhvaća cjelovito rješenje zaštite stabala i niskog raslinja, a u slučajevima gdje se ne može izbjeći rušenje, propisan je broj zamjenskih stabala i okvirna lokacija (slobodne zelene javne površine) u naseljima u kojima se odvijaju radovi.


Slijedom navedenog, HEP-Toplinarstvo d.o.o. će kroz projekt, a u dogovoru s resornim gradskim uredom, posaditi 1.240 novih stabala na lokacijama koje će definirati gradski ured, a kako bi se nadoknadilo, nažalost, nužno uklanjanje postojećih stabala zbog izvedivosti projekta koji je od velikog značaja i javnog interesa za grad Zagreb i njegove građane- ističu iz HEP Toplinarstva.


Radovi koje HEP-Toplinarstvo d.o.o. ove godine provodi u naselju Utrine dio su kapitalnog projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba” u sklopu kojeg se planira revitalizirati jedna trećina, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže, a koji se sufinancira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


HEP-Toplinarstvo d.o.o. prilikom provođenja radova na toplinskom sustavu, a posebice pri izvođenju ovako opsežnog projekta, izuzetno pazi na zaštitu stabala i zelenih površina te nastoji maksimalno reducirati rušenje stabala ili niskog raslinja. 


Sve informacije o projektu „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba” građani mogu pronaći na mrežnoj stranici www.vrelovod-zagreb.hr, a popis aktivnih gradilišta ovdje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici