Hrvatski radio

Radio Sljeme

Herman: Zagrebom upravlja sekta koja je zadužila grad za dodatne 3 milijarde kuna

19.09.2022.

15:14

Autor: Radio Sljeme

Konferencija za novinare zagrebačkog HDZ-a

Konferencija za novinare zagrebačkog HDZ-a

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Zagrebom upravlja sekta koja je zadužila grad za nove 3 milijarde kuna, poručili su iz gradskog HDZ-a. Nisu štedjeli ni SDP, čiji klub je napustila još jedna vijećnica koja kaže da više ne želi biti dio ove političke farse. 

HDZ-ovci su šokirani detaljima zapisnika s nedavne sjednice Predsjedništva SDP-a, koji je izašao u javnost, posebno dijelom u kojem se navodi da kadroviranjem u Holdingu dirigira Peđa Grbin.


- Znači, konce povlači nacionalni SDP, odnosno Peđa Grbin. To direktno za sobom povlači činjenicu da je kadrove u Holdingu, na koje se žalimo od samih početaka nove upravljačke strukture, određivao ni manje ni više nego Grbin u suradnji s Tomislavom Tomaševićem. Sada je puno jasnije i otkuda sve prisutniji Davor Vić, koji je na čelo zagrebačke Čistoće stigao iz osječke filijale SDP-a - kaže predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, koji platformu Možemo! naziva sektom koja je zadužila grad za dodane 3 milijarde kuna.


- Dobro ste me čuli. To je sekta. Ili još bolje rečeno - kult. Prema definiciji iz enciklopedije, kult je mala i ekstremna skupina ljudi, koja je često obilježena manipulativnim praksama, ideološkim vođama i, pazite ovo, agresivnim aktivizmom. Zvuči li vam to poznato? - pita se Herman. 


Njegov stranački kolega Mario Župan upozorava na detalje novog zaduženja Holdinga.


- U kreditu od milijardu i 800 milijuna kuna je za garanciju dana i imovina Grada Zagreba. A to su parcele i objekti odmarališta Vladimir Nazor na moru, zatim objekti Vodoopskrbe i odvodnje u Patačićkinoj i u Folnegovićevom naselju pa zgrada Plinare, a tu je i zgrada Holdinga u Vukovarskoj ulici. Dakle, banke nemaju što izgubiti, a ovo je i dokaz da banke ne vjeruju rejtingu Holdinga - smatra Župan. 


Iz Plinare tvrde da nisu dali dozvolu za sudužništvo u tom kreditu pa je član Nadzornog odbora Gradske plinare Zagreb Vlatko Kottnig podnio prijavu. Tvrdi da će ovaj kreditni aranžman dovesti u pitanje financijski opstanak Plinare koja se sve češće spominje u kontekstu privatizacije. Da se nije poštovala procedura potvrdila je i nezavisna Dina Vasić, koja je napustila klub SDP-a i podnijela ostavku na mjesto predsjednice skupštinskog Odbora za financije.


- Vidjeli smo cijeli niz grešaka koje se nalaze u dokumentima i manjkavost određene dokumentacije. Zato smo tražili dodatno vremena da sve to proučimo. Nažalost, nismo ga dobili pa smo rekli da ne možemo glasati za nešto što nije potpuno. Zato smo kao klub odlučili ostati suzdržani. No unutar tog dijela dvoje zastupnika iz kluba SDP-a glasalo je suprotno odluci kluba što po meni nije bilo korektno jer time smo pokazali slabost samog kluba - rekla je u razgovoru za Radio Sljeme Vasić. 


Smetala joj je i vječna rupa u komunikaciji s Možemo!, što je doživjela i na svojoj koži. 


- Dvaput se dogodila situacija da kada bih pokrenula nekakvu antikorupcijsku priču na Odboru za financije, član odbora iz platforme Možemo! bi ustao, otišao i tako rušio kvorum. Nije mu odgovaralo to što govorim. Nisam razumjela što je točno problem - jesu li u pitanju naši međuljudski odnosi, ili tema koju bi taj član odbora htio potencijalno povući, ili je postojala neka veća priča iz svega toga. Meni se jednostavno to više nije dalo trpjeti - priznala nam je Vasić. 


Klub SDP-a ovim egzodusom nije doveden u pitanje. Umjesto Viktora Gotovca, kako doznajemo u SDP-u, u skupštinske klupe će novi privremeni šef zagrebačke organizacije stranke Branko Kolarić, ponovno kao zamjena Ivanu Račanu koji je mandat osvojio na izborima. U klubu SDP-a i vjerni vladajućima ostaju Joško Klisović i Davorka Moslavac Forjan pa Možemo zasad mirno može računati na čvrstu većinu u Skupštini. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici