Hrvatski radio

Radio Sljeme

Herman: "Zašto se uvodi maksimalna stopa poreza na dohodak ako novaca ima?"

18.09.2023.

14:43

Autor: HRT Radio Sljeme

Mislav Herman

Mislav Herman

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Na nove vladine mjere pomoći stanovništvu osvrnuli su se gradski HDZ-ovci. Ističu da Zagrepčani plaćaju drugu najjeftiniju struju te drugi najjeftiniji plin u Europskoj uniji. Napominju i da zbog ukidanja prireza ima mjesta za povećanje plaća.  

I dok izračuni gradske vlasti govore da će zbog ukidanja prireza u gradskoj blagajni biti rupa, oni gradskog HDZ-a, otkriva njihov čelnik Mislav Herman, pokazuju suprotno - Ukoliko Zagreb uvede maksimalnu stopu poreza na dohodak, neće biti u nikakvom minusu nego, dapače, bit će u plusu od 80 milijuna eura. S druge strane, ako ukine prirez u pravom smislu riječi, taj dobitak će biti 60 milijuna eura.


Ovakvi izračuni se temelje, kaže, na gospodarskom rastu te povećanju plaća - Zbog značajnog povećanja plaća u lipnju ove godine; očekujemo kako će taj priljev novca biti toliko značajan da će gradonačelnik Tomašević već u idućih nekoliko tjedana morati raditi novi rebalans proračuna.


A radila je vlada - novi paket mjera pomoći građanima. Zagreb tako, ističe Herman, ima najjeftiniju struju, ali i plin u Europskoj uniji - Zagreb će od 1.4.2023. do 30.4.2024. samo na cijeni plina uštedjeti gotovo 90 milijuna eura.


Stoga, pita prvi čovjek gradskog HDZ-a, zašto se uvodi maksimalna stopa poreza na dohodak ako novaca ima - Jedino Zagrepčanima od 1. siječnja neće rasti neto plaća od 1.1.2024. neće rasti neto plaća. Reći će gradonačelnik da ipak hoće, isključivo za onu razliku od osobnog odbitka što je opet rezultat vladinih mjera, a ne gradske vlasti. To će povećanje plaća biti nezamjetno, za svega nekoliko eura - zaključio je Herman.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.