Hrvatski radio

Radio Sljeme

HGSS opet u akciji: Jučer tragali za ženom

28.12.2021.

13:59

Autor: Krešimir Vešnik

Snijeg na Sljemenu

Snijeg na Sljemenu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Prije dva dana su pripadnici zagrebačkog HGSS-a morali spašavati dvojicu ozlijeđenih mladića na Sljemenu nakon njihovog spuštanja na zaštitnoj strunjači niz Crveni spust. Jučer su opet bili u akciji. 

I dok se unesrećeni mladići oporavljaju, za HGSS nema odmora - jučer su tragali za izgubljenom ženom, otkrio je njihov član zagrebačke stanice Dubravko Kavčić - Od Grafičara prema Kraljičinom zdencu obitelj je krenula pješke prema podnožju, po Omladinskoj stazi. Mama se odvojila od grupe i krivo je skrenula, zalutala. Inače nije iskusan planinar. Mrak ju je ulovio. Počela je lutati. Ta avantura je 12 sati trajala.


A pandemijom se povećao broj ljudi u prirodi, kaže Kavčić, a većina ih, baš kao i u slučaju ove žene, neiskusna. Osim toga, često podcjenjujemo zagrebačku goru - Medvednica je vrlo opasna planina. Dugačka je 40 kilometara, nepregledna je zbog vegetacije, pogotovo ljeti. Velike su strmine... - rekao je član HGSS-a.


Stoga, u ovim zimskim uvjetima kada se brzo spusti mrak, Kavčić savjetuje - Uvijek treba nositi svjetiljku sa sobom, bez obzira idemo li na pola dana ili na 101 dan. Svjetiljka sa rezervnim baterijama i puni mobitel, to je ono najvažnije da možete pozvati pomoć.


Napunjen mobitel žena s početka priče nije imala, no sve je završilo sretno. Ali zašto riskirati? Ako planirate planinariti, dobro se opremite, zaključuje Kavčić, a ako samo želite uživati u prirodi, nemojte daleko od obilježenih staza, i budite oprezni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.