Hrvatski radio

Radio Sljeme

HGZ iz Lisinskog: "Glazba glasnija od potresa"

21.03.2022.

17:35

Autor: AKK/Radio Sljeme

HGZ teško stradao u potresu

HGZ teško stradao u potresu

Foto: foto: Zvonimir Ferina / HGZ

I drugu obljetnicu zagrebačkog potresa Hrvatski glazbeni zavod obilježit će ranojutarnjim koncertom "Glazba glasnija od potresa" koji počinje u 6 sati i 24 minute - u trenutku kad se Zagrepčanima 22. ožujka 2020. promijenio život. Koncert prenosimo na Radio Sljemenu.

HGZ teško stradao u potresu

HGZ teško stradao u potresu

Foto: foto: Zvonimir Ferina / HGZ

Budući da je zgrada HGZ-a zatvorena zbog konstrukcijske obnove, koncert će održati u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.


Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu katastrofalnog potresa, koji je zadesio Zagreb, okuplja vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma. Glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj udruzi građana koja u kontinuitetu djeluje već gotovo dva stoljeća, a svojim muziciranjem žele nadglasati zvuk potresa koji i nakon dvije godine odzvanja u mislima onih koju su ga doživjeli. Ustupanjem male dvorane KD Vatroslava Lisinskog, podršku HGZ-u dao je i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.


Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji u sklopu emisije „Dobro jutro, Hrvatska!“ i na Radio Sljemenu.


Koncert će otvoriti pijanist Matej Meštrović premijerom klavirske kompozicije koju je skladao inspiriran video materijalima Denisa Lepura i Marka Stanića koji snimaju dokumentarni film o obnovi HGZ-a. Na koncertu također nastupaju autor filmske glazbe Ozren K. Glaser na klaviru i violinistica Renata Novoselec, potom etno-jazz duo Hojsak&Novosel na kontrabasu i tamburi, gitaristički duo Šimatović te glazbena diva Zdenka Kovačiček i gitarist Ante Gelo. U završnici koncerta nastupit će Hrvatski barokni ansambl i orguljaš Pavao Mašić na čembalu te gosti sopranistica Ivana Lazar, violinistica Katarina Kutnar i kontratenor Franko Klisović. Publika će imati priliku vidjeti i spot kantautorice Lovorke Sršen koji je nedavno sniman i pokazuje HGZ ogoljenih zidova i stropova koji čekaju nastavak konstruktivne obnove.


Povijesna zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ta prekrasna „kuća u kojoj stanuje glazba“, preživjela je dva potresa - prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji, a konstrukcijska obnova odvija se sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.


„Dvije godine su prošle od strašnog potresa koji je zadesio Zagreb i teško oštetio zgradu HGZ-a. Konstruktivna obnova je u tijeku i mi smo uvjereni da ćemo je završiti u zadanim rokovima, ali to je samo dio velikog posla jer tek slijedi cjelovita obnova zgrade kako bismo ponovno mogli otvoriti svoja vrata glazbi, izvođačima i publici. U međuvremenu moramo preživjeti kao udruga koja se sama financira, a trenutno nema vlastiti prostor i prihode za redovno poslovanje. No, i dalje smo optimistični - HGZ je nastao kao građanska inicijativa prije dva stoljeća i sigurni smo da će se održati uz podršku građana, donatora i pokrovitelja.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici