Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hitna pomoć u Zaprešiću dobit će dva nova liječnika

28.08.2018.

13:16

Autor: Krešimir Vešnik

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / -

Dva dodatna liječnika bit će zaposlena u hitnoj pomoći u Zaprešiću; tako je odlučeno na sastanku između župana Zagrebačke županije, Stjepana Kožića i gradonačelnika Zaprešića, Željka Turka. Za to će se do kraja godine osigurati dodatnih 500 tisuća.

Pola iznosa financirat će Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i 7 susjednih općina.

Zajednički smo dogovorili i složili se s predloženim načinom sufinanciranja hitne medicinske pomoći kao i rada dodatnih medicinskih sestara kako bi vrata hitne medicine u Zaprešiću uvijek bila otvorena. Ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja u poboljšanje zdravstvenog sustava, izjavio je gradonačelnik Turk.

Ukupno će u Zaprešiću biti na raspolaganju 10 liječnika, dva u svakoj smjeni, a osim toga, Zaprešić i susjedne općine zajednički će sufinancirati rad dodatne dvije medicinske sestre kako bi vrata hitne u Zaprešiću bila otvorena 24 sata dnevno za što će se osigurati 200 tisuća kuna.

Novi sustav organizacije počet će 10. rujna. 

Također, župan Kožić najavljuje da će se isti model organizacije hitne medicinske pomoći predložit i za područje Samobora. Ministarstvu zdravstva uputiti će novi zahtjev za izmjenu i dopunu Mreže hitne medicine kojim će za područje županije tražiti dodatnih 15 T1 timova sastavljenih od liječnika, medicinske sestre i vozača, Mi smo tražili, ali nismo dobili; od 20 timova koje smo tražili dobili smo svega 15, odnosno dva financiramo mi. Ja se nadamo da će Ministarstvo zdravstva nakon ponovljenog zahjteva uvažiti sve ono što govorimo i da će uvažiti novi naš prijedlog da Zagrebačka županija dobije po novoj organizaciji mreže hitne medicine 60 timova T1. 

Zanimljivo, Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja nema opću bolnicu na svom području.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.