Hrvatski radio

Radio Sljeme

HND zahvaljuje na podršci "Danu tišine"

14.01.2015.

16:39

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvalilo je svim hrvatskim novinarima i redakcijama koje su se od 11,30 do 12 sati pridružili akciji "Dan tišine", u spomen na žrtve krvavog masakra koji su u redakciji lista Charlie Hebdo izveli islamistički teroristi.

Navednu Akciju podržao je i cijeli HRT - odnosno i naš - Radio Sljeme.

"Zahvaljujem svima koji su se priključili akciji "Dan tišine", a odazvali su se svi glavni mediji, objavivši na svojim stranicama zajednički tekst od 11,30 do 12 sati", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka za Hinu. HND je, podsjetimo pozvao novinare da u svojim medijima u vrijeme kada je prije tjedan dana počeo teroristički napad na list, na zatamnjenom ekranu objave zajednički tekst, koji glasi:

"Dan tišine - Prije točno tjedan u 11,30 sati započeo je masakr u redakciji francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo. Ubijeno je 12 osoba. Odajemo počast svim kolegama koji su izgubili živote zbog riječi i slike koje su prenijeli. Danas želimo jasno poručiti svima da se protiv misli i govora ne mogu obračunavati silom. Danas želimo ukazati na to kako bi naš svijet izgledao bez novinara, medija i informacija."

Tjedan dana nakon što su radikalni islamisti upali u redakciju i usmrtili 12 osoba, uključujući njegove glavne karikaturiste, satirički francuski časopis pojavio se  ujutro na pariškim kioscima. Očekivana distribucija je -  tri milijuna primjeraka u Francuskoj i drugih 25 zemalja, što je pedeset puta više od uobičajene tjedne naklade od 60.000 primjeraka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.