Hrvatski radio

Radio Sljeme

HNK pokreće projekt "Opera u školama"

11.02.2017.

14:16

Autor: HINA/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji sa školama Grada Zagreba i okolice, Hrvatsko narodno kazalište pokreće pilot-projekt "Opera u školama" kojemu je cilj edukacija i zbližavanje mladih naraštaja s opernom umjetnošću te razvijanje nove operne publike.

Kao polazište za projekt odabrana je komična opera S.S. Prokofjeva "Zaljubljen u tri naranče", čija je premijera zakazana za petak 17. veljače pod ravnanjem Nikše Bareze.

Kako se ističe u najavi, riječ je o iznimno dinamičnoj i slikovitoj glazbenoj farsi, razigrane, maštovite scenografije i duhovite kostimografije koju bajkovito režira Krešimir Dolenčić. U sklopu projekta bit će organizirani grupni posjeti učenika režijskim probama, te će tako učenici dobiti priliku promatrati proces rada i nastanka operne predstave.

Osim što će moći o svemu viđenome razgovarati s dirigentnom i izvođačima, potom će i sudjelovati u organiziranom razgledavanju uzbudljivih dijelova kazališta koje publika uglavnom nema prigodu vidjeti, stoji u najavi.

Kazališnim posjetima učenika prethodi anketno istraživanje njihove zainteresiranosti za opernu i općenito kazališnu umjetnost, a svoje doživljaje i iskustva sudionici će podijeliti i u završnoj fazi projekta, što će poslužiti kao svojevrstan orjentir za razvoj i proširenje toga projekta u budućnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.