Hrvatski radio

Radio Sljeme

HNS: Bandić neodgovorno poziva na kupanje

05.06.2015.

17:49

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski HNS ocijenio je neodgovornim poziv gradonačelnika Milana Bandića građanima da se kupaju u dijelovima Jaruna koji su proglašeni neispravnim za korištenje.

"Istup u kojem na najjetfiniji populistički način samoproglašava 'zonu' slobodnu za kupanje pokazuje kako mu je zdravlje građana na posljednjem mjestu te ispred njihove sigurnosti stavlja jeftinu samopromociju svoje ličnosti. Primitivna najava u kojoj najavljuje kupanje sebe i svojih suradnika podsjeća na situacije u kojima bi popio čašu vode na području Vrbana III te tvrdio kako je radi toga voda sigurna za korištenje", stoji u priopćenju zagrebačkog HNS-a.

Podsjećaju da je prije par dana, na sjednici Zagrebačke skupštine, gradonačelnik sam predložio odluku da se ne dozvoljava kupanje na jednom dijelu Jaruna zbog bakterija u vodi, a sada samostalno donosi odluku da je voda ispravna za kupanje. "Ova, nažalost, iznimno opasna situacija za zdravlje građana, ponovo pokazuje da gradske službe ne rade svoj posao. Sustav u kojem gradonačelnik, koji za to nije kompetentan, provjerava čistoću i bakterije, uništen je sustav u kojem nitko ništa ne radi dok gradonačelnik osobno to ne naredi", zaključuje HNS.

Bandić je jučer nakon operativnoga sastanka sa stručnjacima poručio Zagrepčanima kako su rezultati analize vode na jezeru Jarun i na jezeru Bundek pokazali da je voda ispravna za kupanje te ih je pozvao da se slobodno kupaju.

Bandić je sazvao sastanak u Gradskoj upravi o temi "kupališna sezona", a nakon sastanka zatvorenoga za javnost, u društvu pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum te predstavnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i ustanove Upravljanje sportskim objektima i Poslovne jedinice Jarun, obratio se novinarima i poručio javnosti da je na Jarunu i Bundeku voda ispravna za kupanje. Istaknuo je da su rezultati svih nalaza uzorkovanja vode tijekom prošle godine pokazali da Bundek ima kvalitetu vode za kupanje bez ikakvih upozorenja i ograda. Na Jarunu je uzorkovano 16 točaka, a na šest mjesta - na Otoku Univerzijade i Malom jezeru, što je oko 35 posto plaže, su zbog rezultata uzorkovanja postavljene table da se može kupati na vlastitu odgovornost.

Bandić je ustvrdio da je od 15. travnja voda ispravna za kupanje na svih 16 točaka Jaruna, kao i na cijelom Bundeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.